by klasikko in
Premier League

Cristiano Ronaldo sering dikerumuni oleh pemain lawan usai tamatnya perlawanan untuk meminta jersinya.

Bukan itu sahaja, peminat juga menceroboh padang hanya untuk memeluk atau bergambar swafoto dengan Ronaldo, malah mereka juga meraung untuk meminta jersinya.

Bolehkah kita menyalahkan pemain dan peminat yang melakukan perkara itu? Sudah tentu tidak, kerana mendapatkan baju Ronaldo yang dipakai dalam perlawanan adalah sehebat memorabilia bola sepak.

Perkara itu berlaku apabila dalam pertembungan Liga Europa atau pasukan antarabangsa berpangkat rendah yang menjadikan peluang sekali dalam seumur hidup mereka.

Oleh itu, Ronaldo pasti telah memberikan jersi sepanjang kariernya yang dihiasi sepanjang tempoh di Sporting Lisbon, Manchester United, Real Madrid dan Juventus.

Percaya atau tidak, mengagihkan jersi pada peminat atau pemain sebenarnya adalah satu perbuatan yang agak mahal.

Bekas penjaga gol Man Utd, Ben Foster mendedahkan bahawa pemain bola sepak sebenarnya perlu membayar untuk setiap jersi yang mereka berikan.

Memandangkan Foster sendiri adalah seorang pemain veteran Premier League dan berkongsi bilik persalinan dengan Ronaldo di Old Trafford, pengakuannya ini boleh dipercayai.

Berkongsi cerita di dalam saluran YouTube ‘The Cycling GK’ pada bulan Januari lalu, Foster bukan sahaja mendedahkan fakta menyeronokkan ini tentang kehidupan sebagai pemain bola sepak.

Malah, dia juga membuat pengiraan tentang apa yang mungkin bermakna untuk Ronaldo.

Pemenang Ballon d’Or lima kali itu mungkin telah membelanjakan sebahagian wangnya dengan memberikan jersinya sepanjang 20 tahun dalam arena bola sepak.

Foster menjelaskan: “Cristiano Ronaldo memberikan bajunya hampir setiap perlawanan, tetapi apa yang anda tidak tahu ialah kami sebagai pemain bola sepak sebenarnya perlu membayar untuk setiap baju yang kami berikan.

“Sekarang, jangan salah faham, ini tidak akan menjejaskan baki wang dalam bank Cristiano. Namun, mari kita lihat dari segi matematik berapa banyak baju yang diberikan oleh pemain ini.

“Jadi, dia telah bermain sebanyak 1,100 perlawanan dalam kariernya.

“Anda mendapat dua helai baju setiap perlawanan dan saya tidak mengatakan dia memberikan setiap baju setiap perlawanan, tetapi dalam 1,110 perlawanan itu, anda ingin berfikir bahawa dia memberikan satu baju setiap perlawanan.

“Cukup banyak, baiklah, berikan atau ambil satu atau dua.

“Jadi, kita akan mulakan dengan angka itu: 1,100 perlawanan. Dan jika anda melihat harga baju-baju ini pada masa kini, jersi Manchester United berharga £100.

“Jangan salah faham, dahulu harganya lebih murah £50 atau £60, jadi kita bundarkan harganya secara purata kira-kira £70.

“1,100 helai baju didarabkan £70 ialah £77,000. Apaaaa?”

Ronaldo menghampiri angka 1,200 perlawanan, angka itu meningkat hari demi hari walaupun ia tidak akan menjejaskan baki bank Ronaldo.

Memandangkan £77,000 masih merupakan jumlah wang yang boleh mengubah hidup bagi kebanyakan orang di seluruh dunia, masih mengejutkan untuk berfikir bahawa dia mungkin telah mengeluarkan wang sebanyak itu untuk memberikan bajunya.

Apa yang lebih bermakna untuk pemain dan peminat adalah kenangan menerima jersi itu adalah tidak ternilai harganya.

Share Post:

Related Posts