by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Dua peminat bola sepak Brazil melihat bendera negara asal mereka dirampas oleh pihak berkuasa Qatar selepas mereka mengelirukan untuk warna LGBTQ+.

Insiden mengejutkan itu berlaku di luar Stadium Lusail pada hari Selasa ketika peminat meninggalkan padang selepas kemenangan mengejut Arab Saudi ke atas Argentina.

Rakaman video menunjukkan saat wanita itu didekati oleh wartawan Brazil, Victor Pereira yang meminta gambar dengan bendera.

Bendera berwarna terang itu ialah bendera negeri timur laut Pernambuco, yang dikenali wartawan di luar tanah.

Pereira meminta orang lain untuk mengambil gambar itu dan berhenti seketika untuk melihat foto itu apabila seorang lelaki yang memakai pakaian putih tradisional menghampiri kumpulan itu dan mengganggu mereka di atas bendera.

Individu itu mengambil bendera, melemparkannya ke tanah, dan kemudian memijaknya.

Homoseksualiti adalah haram di Qatar dan boleh dihukum penjara.

Pereira memberitahu Reuters: “Saya mengambil telefon saya untuk merakam video tetapi dia merampasnya dari tangan saya dan berkata dia hanya akan memberikannya semula jika saya memadamkan video itu.”

“Kemudian seorang pegawai tiba dan cuba campur tangan. Dia meraih telefon daripada lelaki lain dan mengarahkan saya memadamkan video itu.

Pereira berkata dia mematuhi untuk memastikan dia akan mendapatkan semula telefonnya kerana dia menggunakannya untuk kerja. Kesnya menjadi berita selepas dia memuat naik video baharu di Twitter menyampaikan apa yang berlaku.

Sukarelawan yang bekerja di luar stadium memohon maaf kepadanya.

Dia berkata: “Mereka berkata bahawa mereka tidak mempunyai hak untuk melakukan itu dan bahawa, jika saya mahu, saya boleh melaporkannya.”

Pereira menambah bahawa kamera pengawasan di sekitar merakam kejadian itu dan dia merancang untuk memfailkan laporan.

Jawatankuasa Tertinggi bagi Penyampaian dan Legasi, penganjur Piala Dunia Qatar, tidak segera menjawab permintaan untuk komen, begitu juga pejabat media kerajaan Qatar.

Share Post:

Related Posts