by Azhan Mohi in
Premier League

Ben Foster telah melabelkan bos Arsenal, Mikel Arteta sebagai ‘menyedihkan’ kerana keputusannya membawa masuk David Raya untuk mencabar Aaron Ramsdale untuk tempat nombor satu.

Ramsdale telah berkhidmat sebagai penjaga gol pilihan utama The Gunners untuk dua musim terakhir tetapi kedudukannya telah menjadi perhatian berikutan ketibaan Raya pada musim panas ini.

Pemain antarabangsa Sepanyol itu menyertai Arsenal dengan perjanjian pinjaman selama semusim daripada Brentford awal bulan ini dengan pilihan untuk membuat perjanjian itu kekal pada musim panas depan.

Ramsdale disalahkan semasa seri 2-2 dengan Fulham Sabtu lalu, bolos selepas hanya satu minit dengan percubaan Andreas Pereira menyebabkan dia terkeluar dari gawang dan hilang keseimbangan berikutan kesilapan Bukayo Saka.

Dengan tumpuan kini semakin tertumpu pada Ramsdale, bekas penjaga gol Manchester United dan Wrexham, Foster telah mempersoalkan keputusan Arteta untuk membawa masuk seorang lagi penjaga gol yang mempunyai kemampuan setanding pada Raya, dengan menegaskan kedatangan pemain Sepanyol itu tidak diperlukan.

“Itu bukan cara untuk melakukan sesuatu,” Foster memberitahu saluran YouTubenya.

“Saya benci, ia menyedihkan. Ia sesuatu yang tidak perlu berlaku, betul. Mereka tidak perlu menandatangani David Raya.

“Dia telah menjadi penjaga gol terbaik selama dua tahun. Dia berada di pinggir menjadi pemain nombor satu England bersama Jordan Pickford, dia berada di sana.

“Apabila dia penuh keyakinan dan dia mendapat pengurus yang merangkulnya, dia sama baiknya dengan sesiapa sahaja di negara ini.”

Foster bukanlah orang pertama yang mempersoalkan ketibaan Raya dengan Gary Neville juga meramalkan persaingan untuk penjaga gawang itu boleh mengganggu musim ini.

Berikutan ketibaan penjaga gol bulan ini, Arteta mempertahankan keputusan itu dan mengakui dia tidak mempunyai pilihan pilihan pertama ‘dalam mana-mana posisi’.

“Saya faham tetapi sentiasa ada soalan, apabila kami mempunyai penjaga gol yang berbeza, ada soalan juga.

“Tiada apa yang salah kami mempunyai dua pemain sayap kiri yang hebat dan dua penyerang hebat dan dua pemain tengah bertahan yang hebat dan itu tidak menjadi masalah jadi ini juga tidak sepatutnya menjadi masalah.”

Share Post:

Related Posts