by Azhan Mohi in
Bundesliga

Pemain tengah Borussia Dortmund, Jude Bellingham telah menjawab spekulasi terbaru yang mengaitkannya dengan gergasi Liga Premier League iaitu, Liverpool, Chelsea dan Manchester United.

Bellingham telah berkembang menjadi salah satu pemain tengah terbaik di Eropah, membintangi Dortmund dalam Bundesliga dan Liga Juara-Juara selepas perpindahan £25 juta dari Birmingham City pada 2020.

Pemain berusia 19 tahun itu sudah membuat lebih daripada 100 penampilan untuk Dortmund dan mempunyai 17 caps untuk England, yang dia bantu mara ke final Kejohanan Eropah pada 2021.

Liverpool, Chelsea dan Manchester United semuanya berminat untuk mendapatkan Bellingham pada musim panas akan datang dan Dortmund dijangka akan mendapatkan wang dari sensasi remaja itu, yang bernilai lebih daripada £100 juta.

Tetapi sementara perpindahan yang menakjubkan mungkin berada di kaki langit, Bellingham berkata dia memberi tumpuan sepenuhnya kepada pasukannya semasa Borussia Dortmund dan tidak ‘tidak memikirkan Piala Dunia’, tidak kisah kelabnya yang seterusnya.

Bercakap selepas keputusan seri tanpa jaringan Liga Juara-Juara Dortmund dengan juara Premier League Manchester City pada malam Selasa, Bellingham berkata: “Sejujurnya saya tidak memikirkan perkara seperti itu [khabar angin perpindahan].

“Anda [media] akan marah kepada saya kerana anda tidak akan mendapat tajuk utama, tetapi saya hanya fokus pada perlawanan seterusnya dengan Borussia Dortmund.

“Saya tidak memikirkan pun tentang Piala Dunia. Saya cuba memenangi perlawanan dengan Borussia Dortmund dan kemudian kita lihat apa yang berlaku.”

Bekas penyerang Borussia Dortmund Erling Haaland – kini di Man City – kembali ke bekas kelabnya pada hari Selasa tetapi hanya bermain 45 minit sebelum dikeluarkan pada separuh masa.

Bellingham dilihat bercakap dengan Haaland selepas perlawanan dan berkata: “Jelas sekali ia bagus untuk menghalang mereka semua [pemain City] keluar, tetapi jelas dia khususnya kerana kita tahu betapa berbahayanya dia.

“Saya berkata kepadanya pada penghujung permainan, “Kami kini 1-1 dengan gol!”. Jadi saya tidak terlalu berpuas hati kerana saya juga belum menjaringkan gol!

“Tetapi sudah tentu kami mendapat seri dan itulah yang kami perlukan daripada permainan dan kami gembira untuk melaluinya supaya kami dapat meneruskan perjalanan ini.”

Keputusan seri 0-0 memastikan kedua-dua Manchester City dan Borussia Dortmund selamat mara ke peringkat kalah mati Liga Juara-Juara.

Share Post:

Related Posts