by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas penyerang Arsenal, Eduardo telah menggalakkan kelab lamanya untuk membuat perpindahan untuk penyerang Athletico Paranaense berusia 18 tahun, Vitor Roque dan merasakan dia ditakdirkan untuk menduduki puncak.

Remaja itu memecah masuk pasukan utama musim lalu, menjaringkan lima kali dalam 29 perlawanan, dan baru-baru ini membantu Brazil memenangi Kejohanan Bawah 20 Tahun Amerika Selatan.

Dia dinamakan dalam kesebelasan terbaik Kejohanan dan juga menamatkan pertandingan sebagai penjaring terbanyak bersama satu lagi fenomena, Andrey Santos, yang telah diambil alih oleh Chelsea.

Roque menjaringkan dua gol untuk Athletico-PR pada hujung minggu menentang Sao-Joseense dan ramai di Brazil kini merasakan dia telah mengatasi Endrick yang berusia 16 tahun – yang menyertai Real Madrid dalam perjanjian £60 juta – sebagai bakat serangan muda paling menarik di negara itu.

Eduardo, yang bermain sebentar untuk kelab Brazil itu pada tahun-tahun terakhir kariernya, adalah peminat besar Roque dan telah menggalakkan bos Arsenal, Mikel Arteta untuk mencuba dan menandatanganinya.

“Vitor Roque adalah pemain yang hebat,” bekas pemain antarabangsa Croatia kelahiran Brazil itu memberitahu Betway.

“Dia telah menjadi pemain kesebelasan utama untuk Athletico Paranaense sejak dia berusia 17 tahun.

“Ia adalah kelab hebat yang saya gembira bermain untuknya. Mereka membangunkan pemain yang hebat. Kelab-kelab terkemuka di Eropah juga mahukan dia dan juga Arsenal.

“Roque juga telah dipilih untuk menjadi sebahagian daripada pasukan kebangsaan Brazil, jadi saya berharap Arsenal menandatanganinya kerana saya tidak ragu-ragu bahawa dia akan membantu Arsenal mencapai objektif mereka.”

Pengarah teknikal Arsenal, Edu, yang sebelum ini merupakan sebahagian daripada skuad kebangsaan Brazil dan mempunyai pengetahuan luas tentan penghantar bakat negaranya, dipercayai telah meninjau potensi perjanjian untuk Roque.

Bagaimanapun, pemain muda itu lebih suka berpindah ke Barcelona dan, selepas terlepas Endrick kepada saingan Clasico mereka, pasukan Catalan itu berminat untuk menyelesaikan perjanjian.

Menurut akhbar Sepanyol Sport, peraturan permainan adil kewangan bermakna mereka tidak boleh mendapatkan wang tunai sekarang dan akan cuba mendapatkan Athletico-PR untuk bersetuju dengan perjanjian pinjaman awal sebelum membayar yuran penuh setahun ke bawah.

Ejen Roque, Andre Cury, pernah bekerja untuk Barca dan mengetuai pemerhati Amerika Selatan mereka, dan dia mendedahkan awal tahun ini bahawa tawaran £21.8 juta telah ditolak untuk remaja itu.

Share Post:

Related Posts