by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Rafael Benitez telah memberitahu Jurgen Klopp pasukan mana yang harus dipilihnya untuk pertembungan besar Liga Juara-Juara Liverpool menentang Real Madrid.

Liverpool akan melayan kunjungan Real pada malam Selasa dalam perlawanan pertama pusingan 16 mereka, kurang setahun selepas mereka tewas kepada Los Blancos dalam perlawanan akhir pertandingan itu.

Ia adalah perlawanan yang penting untuk The Reds kerana Liga Juara-Juara adalah satu-satunya trofi utama yang boleh mereka menangi, dan kemenangan di dalamnya mungkin hanya ada cara untuk melayakkan diri ke pertandingan musim depan.

Walaupun selepas menewaskan Newcastle pada petang Sabtu, hasil jaringan Darwin Nunez dan Cody Gakpo, Liverpool berada di tempat kelapan dalam jadual dan enam mata di belakang empat teratas.

Dengan begitu banyak perlawanan penting yang akan datang untuk kelab, Klopp mungkin tergoda untuk menggilirkan pasukannya, terutamanya memandangkan berapa banyak kecederaan yang mereka alami pada kempen ini.

Tetapi bekas pengurus Liverpool, Benitez, yang juga pernah menjadi pengurus di Real dan Newcastle, telah menggesanya supaya tidak berbuat demikian, sebaliknya mengesyorkan agar Klopp kekal bersama pasukan yang menewaskan Magpies, terutamanya ketika menyerang.

“Ia bergantung kepada jenis serangan yang dia [Klopp] ada dalam kepalanya untuk Real Madrid kerana mereka menghadapi masalah di posisi bek kiri,” kata pengurus Sepanyol itu kepada Sky Sports.

“Mereka telah memainkan [Eduardo] Camavinga di sana tetapi itu adalah masalah kerana dia adalah pemain tengah, jadi dia boleh dengan mudah memulakan [Mohamed] Salah, tetapi kemudian mereka boleh meletakkan [David] Alaba di sebelah kiri seperti yang mereka lakukan pada hari lain dan ia akan menjadi lebih sukar.

“Saya gembira dia memberi minit kepada [Diogo] Jota dan [Roberto] Firmino. Tetapi jika saya pengurus, saya akan meletakkan pasukan terbaik saya di luar sana dari segi kecergasan dan keyakinan.”

Benitez juga memberi amaran kepada Klopp bahawa pemain pertahanannya perlu lebih tajam menentang Real Madrid daripada menentang Newcastle, kerana ketika mereka mengekalkan rekod bersih mereka bergelut untuk menahan lawan mereka walaupun selepas mereka kehilangan seorang pemain.

“Jika mereka melakukan apa yang mereka lakukan malam ini menentang [Karim] Benzema, menentang Vinicius, Madrid akan menjaringkan gol,” tambahnya.

“Benzema bijak, pergerakannya di antara garisan agak rumit dan Vinicius juga merupakan ancaman. Apabila mereka boleh lulus dan mengelak daripada akhbar dan bermain di belakang mereka sangat berbahaya.”

Share Post:

Related Posts