by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas bos Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer telah mendedahkan bahawa pembantunya, Michael Carrick, memberitahunya dia tidak mahu menggantikannya sebagai bos sementara di Old Trafford.

Solskjaer dipecat di Theatre of Dreams pada November 2021 berikutan keputusan buruk yang memuncak dengan kekalahan 4-1 di Watford.

Carrick diletakkan di bawah kendalian sementara oleh United ketika kelab itu ingin melantik pengurus untuk baki musim tersebut.

Bekas pemain tengah United itu memulakan langkah pertamanya menjadi jurulatih di bawah Jose Mourinho selepas persaraannya dan dia kekal di kelab itu apabila Solskjaer mengambil alih.

Carrick menghabiskan 15 tahun di kelab itu secara keseluruhan sebagai pemain dan jurulatih, dan peranan sementara adalah peluangnya untuk mengambil langkah pertamanya dalam pengurusan.

Tetapi Solskjaer telah mendedahkan bahawa Carrick datang kepadanya sepuluh hari selepas pelantikannya dan memberitahunya bahawa dia tidak mahu peranan itu kerana rasa hormatnya terhadap pemain Norway itu.

“Di United, saya kadang-kadang melihat Michael bercakap dengan pemain,” kata Solskjaer kepada Athletic.

“Sesetengah daripada mereka adalah bekas rakan sepasukannya yang tidak mudah, tetapi dia mempunyai kuasa mengenainya. Saya 100 peratus pasti Michael akan menjadi pengurus Manchester United jika dia mahu.

“Saya menyayanginya sebagai seorang manusia, tetapi walaupun dia tidak pernah mengatakan apa-apa kepada saya mengenainya, pada hari saya mendapat but, saya pergi menemuinya dan berkata: “Saya sudah tiada, mereka mahu anda mengambil alih.” Saya memberitahunya bahawa saya mahu dia melakukannya. Selepas sepuluh hari, Michael datang kepada saya dan berkata: “Saya tidak mahu melakukan ini”.

Carrick mengendalikan tiga perlawanan, menang dua dan seri satu.

Bekas pemain tengah England itu kini berkembang maju dalam tugas pertamanya dalam pengurusan bersama Middlesbrough, yang dibimbingnya ke play-off Kejuaraan musim ini.

Solskjaer percaya Carrick mempunyai semua kelayakan untuk menjadi bos United pada masa hadapan.

“Michael seorang yang mempunyai nilai dan prinsip, seorang lelaki keluarga yang besar, tetapi pengetahuannya juga tiada duanya,” sambung Solskjaer.

“Dia mempunyai Sir Alex Ferguson dan Jose Mourinho sebagai pengurus, dan dia bermain dengan pemain terbaik di dunia. Dia seorang pemenang tetapi dia masih mengawal emosinya.

“Saya tidak dapat melihat dia bukan pengurus Manchester United.”

Share Post:

Related Posts