by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain pertahanan Manchester City, Danny Mills secara pelik mengkritik cara Mikel Arteta menguruskan pemain muda Arsenal.

Ini berlaku selepas pemain muda City, Rico Lewis mencipta sejarah Liga Juara-Juara pada malam Rabu dengan menjadi pemain termuda dalam sejarah yang menjaringkan gol pada permulaan pertamanya dalam pertandingan itu.

Pemain berusia 17 tahun itu memecahkan rekod lama Karim Benzema selepas menjaringkan gol penyamaan dalam kemenangan Citizens 3-1 ke atas Sevilla.

Terdapat banyak pujian untuk bek kanan selepas perlawanan, termasuk dari Mills tetapi pakar Sky Sports memutuskan untuk turut mengambil peluang untuk membuat komen yang mengejutkan di Arteta dan Arsenal.

Mills membandingkan situasi Lewis dengan pemain akademi Gunners, Ethan Nwaneri yang sendiri mencipta sejarah awal musim ini dengan menjadi pemain termuda dalam sejarah Premier League.

Nwaneri masuk sebagai pemain gantian lewat dalam kemenangan 3-0 di Brentford ketika berusia hanya 15 tahun dan 181 hari.

Dia tidak membuat penampilan senior sejak Arteta mendakwa bahawa penampilan sulungnya didorong sebahagiannya oleh ketiadaan beberapa pemain tengah Arsenal akibat kecederaan.

Namun begitu, Mills melabelkan pemecah rekod itu sebagai ‘tiada guna’ dan mendakwa Pep Guardiola mengendalikan pemain remaja lebih baik daripada Arteta.

Dia berkata: “Rico Lewis hebat untuk dia menjaringkan gol. Tetapi apa yang saya suka tentang apa yang Pep lakukan dengan pemain muda, dia tidak memasukkan mereka terlalu cepat, dia tidak memasukkan pemain muda untuk kepentingannya.

“Fikirkan tentang apa yang berlaku di Arsenal dengan Ethan Nwaneri. Mendapat satu minit permainan tidak dimainkan sejak itu.

“Memainkan satu perlawanan Premier League 2, satu dalam U21, hanya empat dalam U18 dan terlibat dalam U17.

“Jadi, apa gunanya itu? Jika anda masuk ke pasukan Manchester City ini, anda layak mendapatnya.”

Mungkin perlu diambil perhatian bahawa pertembungan City dengan Sevilla adalah perlawanan yang sukar dengan pasukan Guardiola sudah layak ke pusingan 16 terakhir sebagai pendahulu kumpulan, dan oleh itu pengurus memberikan beberapa pemain muda dan pemain sampingan seperti Lewis permulaan yang jarang berlaku.

Share Post:

Related Posts