by Azhan Mohi in
Premier League

Pablo Zabaletta percaya Raheem Sterling tidak layak dianggap sebagai legenda Manchester City, walaupun pemain sayap England itu telah memainkan peranan penting dalam empat kempen memenangi gelaran Liga di bawah kendalian Pep Guardiola.

Pemain berusia 27 tahun itu menamatkan kerjayanya di City pada musim panas ini selepas tujuh tahun sarat trofi di Stadium Etihad dan menyertai pencabar Chelsea dengan perpindahan £45 juta.

Sterling telah bersama dengan rakan sepasukan barunya di Amerika minggu lalu dan bersaing untuk membuat penampilan sulung menentang Charlotte esok.

Pemain antarabangsa England itu ditemui oleh sekumpulan peminat baharunya awal minggu ini dan berhenti untuk menulis banyak tandatangan, tetapi enggan menandatangani jersi bekas kelabnya apabila ia dihadiahkan oleh penyokong.

Zabaletta, bekas pemain City, kelihatan mengambil isu dengan keengganan Sterling dan mendakwa pemain sayap itu tidak layak untuk dipandang sama seperti beberapa pemain paling berjaya kelab itu, walaupun sumbangan besarnya sendiri.

“Bagi saya, apabila saya memikirkan legenda, saya katakan Aguero, Kompany, Silva,” kata Zabaletta kepada Sky Sports. “Mereka berada pada tahap yang berbeza, itulah sebabnya mereka mempunyai patung di luar kelab.

“Raheem sangat hebat jadi kami mendoakan yang terbaik untuk dia pergi ke pasukan yang jelas merupakan pencabar besar untuk Liga.

“Saya hanya mendoakan yang terbaik untuknya dia seorang pemain yang hebat tetapi bagi Man City sentiasa perkara yang paling penting untuk peminat adalah pemain dan apabila anda datang ke kelab ini, anda akan memberikan 100%.

“Dan apabila anda pergi, anda perlu bercakap dengan baik dengan kelab yang anda telah bermain dan saya harap dia boleh berkelakuan seperti itu.”

Tidak kira bagaimana City dan bekas pemain mereka memilih untuk mengingatinya, Thomas Tuchel tidak berfikir dua kali untuk menjadikan Sterling sebagai sasaran utamanya pada musim panas ini dan tidak sabar untuk bekerja dengannya pada jarak dekat.

“Dia adalah nombor satu mutlak untuk posisi itu. Saya memberikan namanya kepada Todd terus,” Tuchel memberitahu The Telegraph minggu lalu.

“Setiap kali kami menentangnya, dia mengerikan untuk ditentang, mengerikan!

“Titik utama ialah keamatannya dan jumlah pulangan yang dia sampaikan. Ini hanya luar biasa sejak beberapa tahun lalu.

“Dia menyebabkan masalah besar apabila dia bermain menentang kami dan sebaik sahaja anda menggali lebih dalam datanya dan bukan sahaja statistik dalam penglibatan golnya, ia adalah luar biasa.

“Inilah yang kami perlukan untuk meningkatkan tahap pemain kami. Itulah sebabnya kami sangat yakin dan itulah sebabnya dia, bagi kami, di atas.”

Share Post:

Related Posts