by Azhan Mohi in
Premier League

Rio Ferdinand telah menganggap Gabriel Jesus sebagai ‘pemain terpenting’ Arsenal walaupun penyerang itu kemarau gol ketika ini.

Jesus membuat permulaan yang mengagumkan dalam karier Gunnersnya selepas perpindahan £50 juta daripada pesaing Liga, Manchester City pada musim panas lalu.

Tetapi jaringan telah mengering untuk Jesus, yang gagal mencari gol dalam tujuh penampilan terakhirnya untuk Arsenal.

Walaupun begitu, bekas pemain pertahanan Manchester United dan England, Ferdinand masih melihat Jesus sebagai ahli terpenting dalam skuad Mikel Arteta.

Arsenal telah menikmati permulaan terbaik mereka dalam kempen liga dan kembali ke puncak Liga pada hari Ahad selepas membelasah Nottingham Forest 5-0 di Emirates.

Bercakap di saluran YouTube Vibe with Five, Ferdinand berkata: “Adakah anda tahu apa? Saya mendengar kata pengurus [Mikel Arteta] sehari sebelum perlawanan ini [menentang Forest].

“Dia pada dasarnya berkata: “kami memerlukan penyerang kami menjaringkan gol jika kami akan berjaya… kami memerlukan mereka untuk menjaringkan gol”. Itu fakta.

“Dengar, saya masih percaya dia adalah pemain terpenting Arsenal. Tanpa beliau, Arsenal bukan pasukan yang sama. Tetapi dia hanya perlu menambah gol sekarang. Anda tidak boleh mengkritik apa-apa lagi yang dia lakukan.”

Legenda Arsenal, Ian Wright merasakan kegagalan Jesus menjaringkan gol adalah satu-satunya kekecewaan daripada kekalahan Nottingham Forest.

Dia berkata: “Arsenal memerlukan gol. Mereka memerlukan gol dari mana sahaja mereka boleh mendapatkannya. Malangnya untuk Forest, kami memberi mereka sedikit rembatan hari ini, tetapi itulah yang kami perlukan.

“Kami memerlukan orang masuk ke dalam kotak, mengambil peluang untuk merembat dan menjaringkan gol. Kami mempunyai lima gol hari ini dan penyerang tengah kami [Gabriel Jesus] tidak menjaringkan gol.

“Semua orang bercakap mengenainya. Anda berharap ia hanyalah sesuatu… Dia mendapat beberapa bantuan, tetapi kami mahukan jaringan penyerang tengah kami juga.

“Jesus mempunyai peluang yang sangat baik [dalam permainan]. Dia perlu mencapai sasaran di sana. Dia hanya dalam prestasi itu pada masa ini. Dia kelihatan sedikit kekok.

“Dia nampaknya tertarik dengan bola. Tiada alasan untuk dia berbuat demikian. Saya lebih suka dia kekal di sana [memimpin barisan].

“Kami mempunyai cukup pemain untuk melakukannya. Dia boleh membuat larian. Di situlah anda mahukan dia.”

Jesus akan berusaha untuk menamatkan kemarau golnya minggu ini ketika Arsenal menerima kunjungan Zurich dalam Liga Europa dan berdepan saingan London, Chelsea pada hujung minggu.

Share Post:

Related Posts