by Azhan Mohi in
Serie A

Didi Hamann telah memuji Victor Osimhen sebagai ‘penyerang tengah terbaik di dunia’ dan menegaskan sasaran perpindahan Manchester United dan Chelsea adalah ‘mungkin lebih baik’ daripada Erling Haaland.

Penyerang Nigeria, Osimhen menikmati musim yang cemerlang di Napoli, menjaringkan 23 gol dalam 28 penampilan untuk membantu pasukan Luciano Spalletti melonjak 18 mata di hadapan Serie A dan mara ke suku akhir Liga Juara-Juara.

Sebilangan kelab telah dikaitkan dengan perpindahan musim panas untuk Osimhen dan Hamann berkata ‘setiap kelab teratas’ harus mencari untuk mendapatkan tandatangannya pada akhir musim.

Bekas pemain tengah Liverpool, Bayern Munich, Manchester City dan Jerman itu percaya Osimhen lebih baik daripada Haaland, yang telah menikmati musim yang sama mengagumkan di Etihad.

Bintang Norway itu telah menjaringkan 45 gol dalam 42 penampilan dalam semua pertandingan dan menjadi penjaring gol terbanyak Man City dalam satu musim selepas menjaringkan lima gol dalam kekalahan 7-0 ke atas RB Leipzig pada pertengahan minggu.

Walaupun begitu, Hamann lebih memihak kepada Osimhen berbanding Haaland, memberitahu BestGamblingSites: “Bagi saya, Osimhen mungkin pemain semua pusingan yang lebih baik daripada Haaland sekarang dan menghubungkan permainan dengan lebih baik.

“Haaland adalah pemain yang sangat langsung dan saya berhati-hati sama ada dia benar-benar sesuai dengan pasukan Man City itu.

“Dia mungkin membuktikan saya salah pada masa ini, jika anda melihat jaringan dan statistik golnya, tetapi mereka masih boleh tanpa trofi pada penghujung musim.

“Saya fikir dia adalah pemain yang harus dituju oleh setiap kelab terkemuka, kerana, bagi saya pada masa ini Osimhen adalah penyerang tengah terbaik di dunia.”

Walaupun Osimhen menyukai masanya di Napoli yang dipilih juara Serie A, dia mengakui awal bulan ini bahawa ia adalah ‘impian’nya untuk satu hari berpindah ke Premier League.

Manchester United telah banyak dikaitkan dengan perpindahan untuk pemain berusia 24 tahun itu ketika Erik ten Hag mencari pengganti jangka panjang untuk Cristiano Ronaldo, manakala Chelsea juga sedang mempertimbangkan langkah untuk menyelesaikan isu menjaringkan gol mereka.

“Bermain di salah satu daripada lima liga terbaik di dunia adalah perasaan yang luar biasa untuk saya dan sangat sesuai,” kata Osimhen awal bulan ini.

“Sekarang, saya berada dalam salah satu liga terbaik di dunia iaitu Serie A Itali. Tetapi sudah tentu, ramai orang di seluruh dunia menganggap Premier League sebagai liga terbaik dan terkuat.”

Share Post:

Related Posts