by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Manchester United, Erik ten Hag telah diberitahu untuk ‘menutup mulut’ oleh bekas bintang Liverpool.

Ten Hag menjadi pengurus United pada musim panas ini dan mengendalikan perlawanan pertamanya pada hari Selasa ketika pasukannya menewaskan seteru Liverpool 4-0 dalam perlawanan persahabatan pramusim.

United mendahului 3-0 pada separuh masa pertama dengan Jadon Sancho, Fred dan Anthony Martial kesemuanya dijaringkan tetapi Ten Hag mengakui dia melihat beberapa kesilapan semasa kemenangan itu.

Pengurus Belanda itu berkata United melepaskan terlalu banyak peluang dan menambah bahawa ia akan ‘mengambil masa’ sehingga pasukan itu bermain pada potensi penuh mereka.

Bekas bek kanan Liverpool, Steve Nicol, yang memenangi empat kejuaraan liga utama dan tiga Piala FA di Anfield, tidak gembira dengan komen Ten Hag.

“Apabila anda menjadi jurulatih dan anda duduk dalam sidang akhbar, anda tidak menjawab soalan semua orang. Anda tidak melakukannya,” Nicol memberitahu ESPN FC.

“Anda beritahu mereka apa yang anda mahu mereka tahu. Anda tidak menjawab soalan. Anda tidak bersikap terbuka dan jujur.

“Dia menunjukkan sedikit naif di sini, menjawab soalan seperti itu, terbuka dan jujur. Dia tidak mempunyai kewajipan untuk memberitahu mereka apa-apa.

“Simpan kad anda dekat dada anda, jangan beritahu mereka apa-apa. Selesaikan sidang akhbar anda dan teruskan.

“Tiga perlawanan ke musim ini, ia akan menjadi ‘Mengapa anda menjadikan Harry Maguire kapten apabila anda tahu dia adalah sampah tahun lepas?”

“Saya muak melihatnya. Tutup mulut anda. Ia mudah. Seseorang perlu mempunyai satu perkataan di telinganya.

“Beritahu mereka apa yang anda mahu mereka tahu, bukan apa yang mereka mahu tahu. Berpegang pada itu, dan anda akan baik-baik saja.”

United menduduki tempat keenam dalam Liga musim lalu manakala Liverpool adalah naib juara kepada juara Manchester City.

Kedua-dua pesaing itu bertemu pada 23 Ogos di Old Trafford, dengan perlawanan songsang pada 4 Mac.

Share Post:

Related Posts