by Azhan Mohi in
Premier League

Danny Murphy telah menggesa Jurgen Klopp untuk menyelia rombakan besar-besaran skuadnya selepas kekalahan teruk Liga Juara-Juara malam Selasa menentang Real Madrid.

Kubu Anfield menjadi runtuhan selepas pasukan Carlo Ancelotti melakukan rusuhan dan pergi dengan kemenangan 5-2 yang menyebabkan perlawanan kedua hampir tidak relevan.

Liverpool sudah tersingkir dari dua saingan piala domestik dan kesukaran ke kedudukan empat teratas Liga, Liverpool berada jauh dari kedudukan yang pernah mereka alami 12 bulan lalu apabila terdapat cakap-cakap mengenai empat kali ganda yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Murphy masih percaya Klopp adalah orang yang mengembalikan Liverpool kepada kejayaan mereka dahulu tetapi khuatir kelab itu memerlukan ‘reset’ dengan pemain seperti Joel Matip dan James Milner, penyokong kejayaan kelab baru-baru ini, kini lebihan kepada keperluan.

Dia memberitahu talkSPORT: “Saya fikir sudah tiba masanya untuk menetapkan semula yang besar, saya fikir akan ada lima atau enam hilang pada musim panas.

“Saya rasa Klopp tahu, Klopp akan mendapat peluang untuk memperbaikinya dan dia berhak mendapat peluang itu, seratus peratus.

“Saya fikir kebanyakan peminat bersama saya dalam hal itu. Adakah mudah membawa pemain keluar? Ada yang akan mendapat wang yang besar? Kita perlu tunggu dan lihat.

“Tetapi saya fikir anda melihat sekurang-kurangnya setengah dozen, mungkin empat daripada lima sekurang-kurangnya – mungkin setengah dozen akan datang, pada musim panas.”

Ditekan mengenai pemain mana yang boleh menuju ke pintu keluar, Murphy menyatakan: “Baiklah saya rasa ada beberapa orang yang jelas hampir tamat kontrak atau kerjaya mereka.

“Apabila anda mendapat Keita, Ox, Milner hampir tamat, itu adalah tiga di bahagian tengah, yang meninggalkan ruang kemudian.

“Anda mungkin boleh membuang Fabinho ke sana mungkin, bergantung pada berapa banyak yang anda boleh dapatkan untuk dia mendapatkan seseorang yang lebih muda dalam peranan itu dengan lebih bertenaga.

“Itu akan menjadi tiga atau empat ruang di bahagian tengah yang akan memberi anda carte blanche kemudian untuk membawa masuk pemain baharu dan menarik mereka masuk.

“Kerana sukar untuk menarik pemain ke kelab, kelab besar, melainkan mereka yang terbaik di dunia, yang melihat begitu ramai pemain dalam kedudukan anda, dan berfikir, ‘Di mana saya akan bermain?’

“Jadi sebahagian daripada mereka pasti akan pergi, mungkin pemain tengah baru, Matip telah berada di sana tujuh atau lapan tahun.

Matip memang hebat, ia bukan kritikan terhadapnya, tetapi ada masanya skuad itu perlu berkembang.

“Kami mempunyai banyak bakat di bahagian depan, Liverpool agak berat apabila anda melihat pilihan di bahagian tengah, mereka tidak sehebat enam penyerang yang kami ada.

“Enam penyerang untuk tiga posisi, melainkan dia mengubah taktiknya. Kami ada [Cody] Gakpo, [Luis] Diaz, [Diogo] Jota, Bobby Firmino, Mo Salah dan [Darwin] Nunez.

“Kami tidak memerlukan enam, jadi salah seorang daripada mereka mungkin pergi juga, tetapi dia perlu mengosongkan sedikit ruang untuk membawa tenaga baharu.”

Share Post:

Related Posts