by Azhan Mohi in
Bundesliga

Bekas penyerang Liverpool, Dean Saunders telah memberi amaran kepada Sadio Mane yang beliau akan mensia-siakan dua tahun kariernya dengan membuat keputusan untuk menyertai Bayern Munich.

Pemain antarabangsa Senegal itu telah menikmati enam tahun yang membuahkan hasil di Anfield dan telah menjadi tunjang kejayaan yang dikecapi kelab di bawah kendalian Jurgen Klopp.

Mane, bagaimanapun, berminat untuk mencari cabaran baharu dan teruja dengan prospek menjadi tarikan bintang Bayern sekiranya Robert Lewandowski menamatkan karier beliau di sana dan menyertai Barcelona.

Pemain berusia 30 tahun yang telah menjaringkan lebih satu abad gol untuk kelab Merseyside itu, pergi dengan restu Klopp tetapi Saunders bergelut untuk memahami keputusan bekas penyerang Southampton itu.

Saunders berkata di talkSPORT: “Tiada apa-apa menentang kelab, ia adalah kelab yang hebat, tetapi liga [Bundesliga] tidak menghampiri cabaran untuk Mane.

“Dia akan mendapat gol. Mereka menang 5-0 setiap minggu, hanya satu pasukan yang boleh memenangi liga.

“Ia bukan satu cabaran. Dia akan duduk ke kerusinya, menyalakan cerut, dia akan bermain untuk Bayern dalam gear ketiga dan dia akan pergi selama dua tahun dan merosakkan dua tahun terbaik dalam hidupnya sebagai pemain bola sepak.

“Di penghujung kariernya, jika dia berkata kepada anda ‘mari dan lihat kabinet trofi saya’, pingat pemenang liga Jerman akan berada tepat di belakang”

Saunders meneruskan: “Saya tidak percaya dia akan meninggalkan Liverpool, saya tidak tahu bagaimana ia sampai ke tahap ini.

“Dia berusia 30 tahun, saya fikir sepanjang masanya di kelab, enam bulan terakhir dia bermain bola sepak terbaik, dia tidak dapat dihalang pada masa-masa tertentu.”

Share Post:

Related Posts