by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah digesa untuk menahan sebarang cubaan untuk menjual Roberto Firmino di tengah-tengah spekulasi Juventus hampir bersetuju dengan perjanjian untuk penyerang Liverpool itu.

Pemain antarabangsa Brazil itu menyertai kelab itu lapan tahun lalu ketika Brendan Rodgers masih bertanggungjawab dan sejak itu mengukuhkan kedudukannya sebagai bahagian asas kejayaan yang dinikmati kelab di bawah kendalian Jurgen Klopp.

Firmino terpaksa berpuas hati dengan lebih banyak peranan pada musim lalu, berikutan kecemerlangan berterusan Diogo Jota dan kemunculan pemain Januari, Luis Diaz.

Pemergian Sadio Mane ke Bayern Munich nampaknya telah menawarkan Firmino peluang untuk memulihkan dirinya sebagai penyerang utama Liverpool, tetapi pembelian rekod kelab Darwin Nunez sekali lagi boleh menjejaskan harapannya untuk kesebelasan utama.

Laporan di Itali dikhabarkan Juventus hampir bersetuju dengan bayaran £19 juta, tetapi bekas pemain pertahanan Liverpool, Glen Johnson merasakan Klopp tidak patut kehilangan seorang lagi tonggaknya, walaupun ia bermakna mengekalkan pemain yang berpotensi tidak berpuas hati.

“Mari kita lihat, jika anda seorang pemain terkemuka yang anda mahu bermain setiap minggu jadi saya tidak tahu bagaimana perasaannya tentang potensi bermain sedikit kurang musim depan,” bekas pemain antarabangsa England itu memberitahu GGRECON.

“Jurgen Klopp jelas menyayanginya dan dia adalah legenda kelab, tetapi adakah dia akan gembira bermain dua puluh minit terakhir dalam perlawanan tertentu? Mungkin tidak.

“Anda tidak mahu kehilangan terlalu ramai pemain yang mengenali kelab dari dalam. Saya tidak tahu sama ada Firmino akan menjadi salah satu daripada nama pertama dalam senarai pasukan musim depan tetapi saya pasti percaya bahawa dia akan memainkan peranan yang besar.”

Liverpool pula meneruskan persiapan pramusim mereka dengan kekalahan 1-0 menentang RB Salzburg di Austria pada petang Rabu.

The Reds menentang juara Liga Perdana Inggeris, Manchester City pada hari Sabtu tetapi Klopp berpuas hati dengan kedudukan pasukannya dengan kempen baharu itu semakin dilihat.

“Separuh masa pertama kami melakukan terlalu banyak kesilapan, yang boleh mereka gunakan,” katanya.

“Kami juga mempunyai momen yang baik, kami boleh menjaringkan gol dengan jelas dalam keseluruhan permainan seperti sekurang-kurangnya empat atau lima gol.

“Tidak berbuat demikian kerana kami berada di separuh masa pertama – jika anda mahu bercakap tentang bola sepak – kami terlalu terbuka, kami terlalu lebar, kami tidak cukup berhubung ketika anda kehilangan bola.

“Kemudian segala-galanya terbuka, ia seperti lebuh raya, dan dengan kelajuan mereka itulah peluang mereka, terutamanya apabila anda kehilangan hantaran mudah di mana tiada siapa boleh bertindak balas.”

Share Post:

Related Posts