by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain tengah Chelsea, Craig Burley membidas Thomas Tuchel berhubung komen yang dibuatnya berikutan kekalahan kelab itu 4-0 kepada Arsenal dalam perlawanan persahabatan pra-musim.

Gabriel Jesus, Martin Odegaard, Bukayo Saka dan Albert Sambi Lokonga semuanya menjaringkan gol dalam kemenangan menyeluruh untuk Gunners di Orlando pada hari Ahad.

Susulan kekalahan itu, Tuchel yang jelas gelisah mempersoalkan komitmen pemainnya, memohon kelab itu mendapatkan lebih ramai pemain baharu dan berkata pasukannya mungkin tidak bersedia untuk perlawanan pembukaan Liga menentang Everton pada 6 Ogos.

“Saya jauh dari santai,” kata Tuchel. “Kami sememangnya tidak cukup baik. Kami sememangnya tidak berdaya saing.

“Bahagian yang membimbangkan ialah tahap komitmen fizikal dan mental untuk perlawanan ini jauh lebih tinggi untuk Arsenal berbanding kami.

“Mereka bermain, saya fikir apakah barisan dan struktur terkuat mereka yang anda lihat sekarang selama beberapa minggu. Ini adalah barisan yang akan mereka cuba mulakan untuk perlawanan Liga.

“Ia pastinya bukan barisan terkuat kami. Ini adalah sebahagian daripada penjelasan tetapi hanya sebahagian kecil dan sebahagian lagi membimbangkan. Saya tidak boleh jamin kami akan bersedia dalam masa dua minggu.”

Bekas bintang Chelsea, Burley telah mengecam Tuchel berhubung kata-kata kasarnya selepas perlawanan, menegaskan dia mempunyai ‘masalah’ dengan sikap pengurus.

Dia memberitahu ESPN: “Saya mempunyai masalah dengan lelaki ini[Tuchel] pada masa ini. Pengurus akan mencari alasan, sentiasa ada cara untuk mencuba dan keluar.

“Saya minta maaf, tidak ada sepuluh pemain yang cuba meninggalkan Chelsea. Nama Timo Werner telah disebut, begitu juga dengan Azpilicueta. Saya tahu dia kehilangan beberapa pemain, mereka telah membawa masuk, mereka mungkin membawa lebih banyak lagi. Tetapi saya mempunyai masalah dengan sikap itu.

“Apabila ditanya sama ada mereka akan bersedia untuk permulaan musim ini, tugasnya dan kakitangan kejurulatihannya dan saintis sukannya dan semua orang di belakang tabir untuk menyediakan pemain ini. Ia adalah tugasnya untuk membuat mereka bersedia dan bersedia untuk itu.

“Saya minta maaf tetapi seperti kata pepatah lama, wang berhenti dengan pengurus. Jangan beritahu peminat Chelsea mereka mungkin tidak bersedia untuk permulaan musim ini, beritahu saya tugas siapa. Itu kerja dia.”

Share Post:

Related Posts