by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain tengah Brazil, Neto menyifatkan keputusan memasukkan pemain Arsenal Gabriel Martinelli dalam skuad Piala Dunia mereka sebagai ‘jenaka’ dan ‘memalukan’.

Awal minggu ini, ketua jurulatih Brazil, Tite menamakan pemain berusia 21 tahun itu sebagai sebahagian daripada skuad 26 pemainnya untuk kempen Piala Dunia mereka di Qatar yang bermula akhir bulan ini.

Brazil memulakan kempen mereka dalam Kumpulan G menentang Serbia pada 24 November sebelum berdepan Switzerland dan Cameroon.

Sementara itu, Martinelli telah menunjukkan prestasi yang mengagumkan untuk Arsenal musim ini dengan lima gol dan dua bantuan gol dalam 13 penampilan Liga setakat ini.

Tetapi Neto, yang bermain untuk Sao Paulo, Palmeiras dan Corinthians semasa kerjayanya dan kini menjadi hos rancangan TV Brazil ‘Os Donos da Bola’, mengecam kemasukan Martinelli menjelang larian Piala Dunia untuk Brazil.

“Ini memalukan, ini jenaka,” kata Neto selepas Martinelli dinamakan dalam skuad Brazil.

“Ini menunjukkan institusi yang sering membuat anda berasa malu. Saya berasa malu, bukan kerana cerita Dani Alves. Apakah kisah Martinelli? Apakah kisah Martinelli, yang mempunyai 33 gol kerjaya? Ini adalah kehinaan.

”Ini tidak menghormati bola sepak dan menunjukkan betapa kotornya bola sepak. Ini telah berlaku kepada anda dan saya, Velloso [bekas penjaga gol Palmeiras dan Santos], kerana kami tidak pergi ke Piala Dunia kerana kami tidak bermain di Rio de Janeiro. Jika kami bermain untuk Vasco, Flamengo, Fluminense atau Botafogo, kami akan berada di Piala Dunia 1990.

“Melakukan ini dengan bola sepak menunjukkan bahawa anda tidak layak untuk jawatan yang anda miliki. Memanggil Martinelli dan tidak memanggil Gabigol adalah kurang rasa hormat.

“Malu terbesar dari semua panggilan. Menelefon Martinelli menunjukkan bahawa anda, Tite, tidak sepatutnya memegang jawatan yang anda lakukan, kerana anda tidak adil kepada Gabigol.

“Pemain yang menjaringkan lima gol pada musim ini, yang berjalan di sekitar pusat membeli-belah di sini, tiada siapa yang tahu siapa dia… Dan tidak mengambil Gabigol, pemain yang menjaringkan gol gelaran Libertadores, yang menjaringkan 29 gol pada musim ini.

“Apa yang telah dilakukan Martinelli dalam bola sepak Eropah? Arsenal tidak pun dalam Liga Juara-Juara. Ini adalah musibah. Ia adalah keaiban terbesar.

“Berapa banyak gol yang telah dijaringkan oleh Gabriel Jesus dalam perlawanan terakhir ini? Oh, tiada. Dan dalam Piala Dunia? Sifar. Berapa banyak gol yang dia telah jaringkan dalam perlawanan kelayakan? Sifar. Dia tidak menjaringkan gol dalam lapan perlawanan. Jadi belum masanya!”

Share Post:

Related Posts