by Azhan Mohi in
Premier League

Troy Deeney percaya penyerang Brentford, Ivan Toney akan berjaya sama ada di Manchester United atau Chelsea.

Toney telah membuat permulaan cemerlang musim ini di Brentford dengan lima gol dalam enam perlawanan Liga setakat ini.

Pemain berusia 26 tahun itu telah diberi ganjaran untuk prestasinya dengan panggilan pertamanya di England ketika dia membuat tawaran lewat untuk memenangi tempat dalam skuad Gareth Southgate untuk Piala Dunia di Qatar akhir tahun ini.

Toney dikaitkan dengan United dan Arsenal pada jendela perpindahan musim panas, tetapi Deeney, yang menghabiskan lima musim dalam Premier League bersama Watford, merasakan penyerang Brentford itu boleh menjadi penyelesaian jangka panjang untuk Chelsea.

“Pemain ini telah membuktikan selama beberapa tahun sekarang bahawa dia boleh melakukannya di peringkat seterusnya,” tulis Deeney dalam ruangannya untuk The Sun.

“Saya masih ingat Ivan dikaitkan dengan Arsenal dan Manchester United sebelum ini dan dia akan bersinar di sana.

“Dia pastinya sangat sesuai untuk United dari segi apa yang mereka perlukan ketika ini di hadapan, serta Arsenal sehingga Gabriel Jesus mentakrifkan semula peranan itu untuk mereka.

“Jika dia mempunyai tahun yang mungkin dia miliki, malah Chelsea akan memerhatikannya.

“Dia boleh pergi ke sana untuk jangka masa panjang dan menjadi kejayaan sebenar di bawah Graham Potter.

“Anda melihat jenis penyerang tertentu pada masa kini, Darwin Nunez atau Erling Haaland anda yang lebih tinggi 6 kaki dan mudah alih dan boleh menjaringkan semua jenis gol yang berbeza, anda perlu meletakkan Ivan dalam kategori itu.

“Dia sentiasa seorang kanak-kanak yang merendah diri tetapi dia sangat yakin dengan kemampuannya dan apabila anda menjaringkan jumlah yang dia miliki sejak dua tahun lalu, anda akan menyokong diri sendiri.”

Share Post:

Related Posts