by klasikko in
Premier League

Bekas bintang Liverpool, Stan Collymore memberi amaran kepada kelab lamanya supaya tidak terlalu terbuai selepas membelasah Manchester United 7-0 semalam.

Gergasi Merseyside itu berada dalam prestasi terbaik apabila mereka menjaringkan enam gol pada separuh masa kedua menentang musuh ketat mereka.

Itu memastikan salah satu kemenangan Premier League yang paling diingati dan salah satu keputusan paling memalukan dalam sejarah Man Utd.

Bagaimanapun, Collymore memberi komen tentang corak permainan dan implikasinya.

Dia mengatakan bahawa kedua-dua kelab akan berbuat baik untuk tidak terlalu bertindak balas terhadap jumlah skor yang menarik perhatian.

Liverpool belum mengalami musim terbaik secara keseluruhan dan Collymore percaya masih ada kerja penting yang perlu dilakukan dengan skuad Jurgen Klopp pada musim panas, manakala penamat empat teratas masih belum terjamin untuk musim ini.

“Jangan terbawa-bawa dengan memikirkan bahawa ini adalah pasukan Jurgen Klopp dalam perjalanan mereka kembali dan menuju ke arah segalanya menjadi seperti sedia ada,” akui Collymore.

“Liverpool mungkin memerlukan dua atau tiga pemain tengah baharu pada musim panas ini, mungkin bek kanan sebagai pelindung untuk Trent Alexander-Arnold.

“Mungkin bek tengah kerana Virgil van Dijk sudahpun berusia dan saya tidak yakin bahawa Ibrahima Konate atau Joe Gomez mempunyai kualiti yang mereka boleh menjadi jentera kebal Liverpool seperti Van Dijk.”

Dia menambah: “Keputusan ini boleh pembakar semangat untuk baki musim ini untuk meletakkan mereka dalam empat teratas, tetapi mereka masih perlu merendah diri kerana satu atau dua keputusan boleh mengubah keadaan.

“Jadi untuk kedua-dua kelab ia akan membantu mereka mencapai perlawanan mereka, yang mungkin bermakna satu lagi trofi untuk United.

“Untuk Liverpool menamatkan saingan di empat teratas, tetapi saya tidak fikir salah satu daripada ini akan mengancam untuk kejuaraan EPL musim depan melainkan mereka mengukuhkan dengan ketara.”

Peminat Liverpool pastinya berharap ini boleh menjadi permulaan untuk beberapa bulan yang lebih baik, tetapi Collymore berpendapat skuad The Reds tidak akan cukup untuk memulihkan defisit mereka menentang Real Madrid dalam Liga Juara-Juara.

“Bolehkah mereka mengubahnya (menentang Real Madrid)? Ya, mereka boleh,” katanya dengan yakin,

“Apabila anda mempunyai Mohamed Salah dalam prestasi seperti ini, anda sentiasa mempunyai peluang.

“Perkara penting ialah bagaimana mereka bermula – jika mereka menjaringkan gol lebih awal, maka ia ada harapan.

“Kebimbangan saya ialah, dengan pengalaman yang Real Madrid perolehi seperti Karim Benzema dan Luka Modric, ialah Liverpool perlu melemparkan segala-galanya.

“Itu dengan harapan mereka tidak bangkit dan mencipta apa-apa dalam permainan. Itu akan menjadi hampir mustahil di Bernabeu, jika ia adalah Anfield saya akan tergoda untuk mengatakan ya, tetapi memandangkan ia di Madrid ia kelihatan hampir mustahil.

“Saya fikir Liverpool boleh memperoleh kemenangan, tetapi adakah mereka akan mendapat jumlah gol yang diperlukan? Saya tidak dapat melihatnya.

“Saya telah bermain dalam perlawanan seperti ini, mengejar defisit, dan skuad ini sudah tentu akan mengingati perlawanan separuh akhir menentang Barcelona.

“Tetapi bertandang ke Madrid dan melakukan sesuatu seperti itu memerlukan usaha yang luar biasa – ia memerlukan gol awal, dan Liverpool menunggang nasib mereka, dan saya fikir mereka hanya akan diketepikan pada malam itu.”

Share Post:

Related Posts