by Azhan Mohi in
Premier League

Folarin Balogun tidak komited pada masa depannya di Arsenal dan telah membuka pintu kepada kemungkinan keluar, sementara dia juga mendedahkan butiran perbualan baru-baru ini dengan legenda kelab Thierry Henry.

Pemain berusia 21 tahun itu telah menikmati kempen cemerlang secara pinjaman di Reims, menjaringkan 17 kali dalam 27 penampilan Ligue 1 musim ini – hanya Jonathan David dari Lille dan superstar PSG Kylian Mbappe (kedua-duanya 19 gol) telah menjaringkan lebih banyak.

Arsenal sudahpun mempunyai banyak pilihan untuk menyerang, namun, dengan Gabriel Jesus dan Eddie Nketiah kedua-duanya bersaing untuk peranan penyerang dan Januari merekrut Leandro Trossard menambah lebih banyak kuasa.

Terdapat tanda tanya, oleh itu, sama ada Balogun akan kembali ke pasukan utama Arsenal musim depan – atau jika Gunners akan membuat keputusan untuk mendapatkan wang – dan pemain muda itu berkata dia akan bercakap dengan kelab pada penghujung musim.

Ditanya sama ada dia melihat masa depan untuk dirinya kembali di Emirates, Balogun memberitahu laman web Ligue 1: “Ya maksud saya, secara kontrak saya perlu kembali. Kerana pinjaman hanya untuk satu tahun jadi itu selalu perjanjian.

“Tetapi saya tidak akan, um, saya tidak pasti apa yang akan berlaku pada masa hadapan. Banyak yang boleh berlaku dalam bola sepak, banyak yang boleh berubah. Ia hanya bergantung kepada perbualan yang kami ada antara saya dan kelab pada musim panas, dan kami akan lihat apa yang berlaku.”

Ditanya sama ada dia mungkin mahu kembali ke Perancis musim depan – sama ada secara pinjaman atau dalam perjanjian tetap – Balogun menambah: “Ya, saya maksudkan tiada pintu yang ditutup.

“Sudah tentu saya mempunyai tahun yang baik di sini dan kepada ramai orang adalah masuk akal untuk saya kembali ke sini. Jadi ya, maksud saya saya tidak tahu apa yang akan terjadi pada masa depan.”

Mengenai sama ada dia telah mengikuti perkembangan Arsenal dalam Premier League, dia menjawab: “Saya tidak boleh tidak. Setiap kali saya menghidupkan telefon saya dan saya melihat skor mereka, dan saya hanya melihat beberapa rakan saya, jelas saya masih bercakap dengan mereka, dan ya, saya berdengung untuk mereka.

“Ramai daripada mereka telah bekerja keras, dan saya telah melihatnya sepanjang pramusim. Mereka berhak mendapatnya, berada di tempat mereka berada. Saya hanya berharap mereka boleh membawanya ke atas talian.

“Saya telah membesar dengan Bukayo [Saka], terutamanya, sejak mungkin berusia 13-an, 14-an, dan untuk melihat apa yang telah dia capai dalam pasukan utama, saya mengambil inspirasi daripada itu.”

Balogun juga berpeluang bercakap dengan legenda Arsenal Henry sebelum berdepan Paris Saint-Germain baru-baru ini, dengan bekas penyerang itu telah bertugas untuk perlawanan itu.

Ditanya apa yang dikatakan Henry kepadanya, Balogun mendedahkan: “Dia memberitahu saya untuk melakukannya, percaya pada diri saya sendiri. Dia menggalakkan saya untuk berlari di belakang, dan benar-benar menyebabkan masalah kepada empat belakang mereka.

“Ia sentiasa baik untuk mendengar ini sebelum perlawanan. Saya mempunyai perbualan yang mendalam, mungkin 20-30 minit, bercakap tentang kehidupan di Perancis dan apa yang saya mahu capai musim ini.”

Share Post:

Related Posts