by Azhan Mohi in
Premier League

Pierre-Emerick Aubameyang telah mengkritik Mikel Arteta kerana gaya pengurusannya di Arsenal dan mendakwa dia tidak boleh mengendalikan ‘pemain besar’.

Aubameyang menghabiskan lebih setahun di Arsenal dengan Arteta bertanggungjawab dan pada masa itu pasukan itu memenangi Piala FA.

Tetapi beberapa bulan terakhir penyerang itu bersama The Gunners bertukar suram apabila Arteta melucutkan jawatan kaptennya berikutan beberapa masalah disiplin.

Arsenal akhirnya menamatkan kontrak Aubameyang pada Februari yang membuka jalan kepada penyerang itu untuk menyertai Barcelona.

Tetapi disebabkan masalah kewangan Barca, Aubameyang hanya menghabiskan enam bulan di Camp Nou sebelum dia dibenarkan menyertai Chelsea pada peringkat penutup jendela perpindahan musim panas.

Dan apabila ditanya tentang sifat keluarnya Arsenal dalam video bersama A Jewellers, Aubameyang menjelaskan dia tidak berpuas hati dengan peranan Arteta ketika pemergiannya.

“Saya ingat mereka [Barcelona] mula-mula memanggil bapa saya,” kata Aubameyang.

“Kami mengenali jurulatih, Xavi, kemudian dia menghubungi saya dan berkata ada peluang kerana anda mempunyai masalah itu dengan Arsenal, tetapi jika anda datang anda akan banyak membantu kami, jadi saya berkata, ‘okay’.

“Tetapi untuk menguruskan watak besar atau pemain besar, dia [Arteta] tidak dapat menanganinya.

“Dia [Arteta] memerlukan beberapa pemain muda, mereka tidak berkata apa-apa, mereka mendengar.”

Diminta untuk menamakan pemain yang difikirkannya akan menjadi ‘bintang besar’ pada masa hadapan, Aubameyang menjawab: “Jelas sekali, Saka.

“Bagi saya, Martinelli. Saka dan Martinelli adalah kedua-duanya.”

Aubameyang juga mengecam tuduhan beberapa penyokong Arsenal yang menganggap dia hanya bermotifkan kontrak £250,000 seminggu.

“Saya mahu menunjukkan kepada mereka [Arsenal] kerana mereka fikir lelaki ini [hanya bermain] kerana wang,” kata penyerang Chelsea itu.

“Tetapi okey, biar saya pergi ke mana-mana lagi saya akan tunjukkan kepada awak, itu tiada masalah, saya akan tunjukkan kepada awak.”

Share Post:

Related Posts