by Azhan Mohi in
Premier League

Pierre-Emerick Aubameyang telah mendedahkan bagaimana bekas rakan sepasukannya di Arsenal, Alexandre Lacazette bertindak balas terhadap perpindahannya ke Chelsea.

Bekas kapten Arsenal, Aubameyang menyertai Chelsea dalam perjanjian £10 juta dari Barcelona pada hari tarikh akhir perpindahan musim panas lalu.

Aubameyang menjaringkan 13 gol dalam 24 penampilan untuk Barca selepas meninggalkan Arsenal pada Februari tetapi telah dijual kerana keadaan kewangan kelab Sepanyol itu yang teruk.

Penyerang Gabon itu menegaskan dia mempunyai ‘urusan yang belum selesai’ dalam Premier League selepas meninggalkan Arsenal di bawah awan.

Aubameyang menjaringkan 92 gol dalam 163 perlawanan untuk Gunners tetapi dilucutkan jawatan kapten Arsenal oleh Mikel Arteta sebelum kelab itu membenarkan pemergiannya.

Lacazette adalah salah seorang kawan rapat Aubameyang di Stadium Emirates dan terkejut melihat bekas rakan sepasukannya menyertai saingan Arsenal di London, Chelsea.

Aubameyang telah mendedahkan Lacazette adalah pemain Arsenal pertama yang menghubunginya mengenai perpindahannya ke Stamford Bridge.

Ditanya sama ada mesej itu adalah untuk mengucapkan selamat maju jaya kepadanya di London barat, Aubameyang berkata: “Nah, tidak!

“Malah sebelum ini apabila dia baru sahaja mendengar tentang khabar angin itu, dia seperti, “apa, nah, biar betul?!”

Aubameyang juga menamakan Lacazette sebagai salah satu ‘pengaruh’ terbesar sepanjang kariernya, sambil menambah MOTDx BBC: “Jika saya perlu memilih satu, saya fikir ia pasti Lacazette. Dalam beberapa masa sukar dia banyak membantu saya.”

Sejak menyertai Chelsea, Aubameyang telah menjaringkan tiga gol dalam lima perlawanan, membantu pasukan Graham Potter naik ke tangga empat teratas dan mendahului kumpulan Liga Juara-Juara mereka.

Penyerang itu telah menerima kritikan selepas membidas pengurusan ‘pemain besar’ bos Arsenal, Mikel Arteta berikutan pemergiannya dari Emirates.

Ditanya mengenai sifat keluarnya dari Arsenal dalam video bersama A Jewellers, Aubameyang berkata: “Saya ingat mereka [Barcelona] mula-mula menelefon bapa saya.

“Kami mengenali jurulatih, Xavi, kemudian dia menghubungi saya dan berkata ada peluang kerana anda mempunyai masalah itu dengan Arsenal, tetapi jika anda datang anda akan banyak membantu kami, jadi saya berkata, ‘okay’.

“Tetapi untuk menguruskan watak besar atau pemain besar, dia [Arteta] tidak dapat menanganinya. Dia [Arteta] memerlukan beberapa pemain muda, mereka tidak berkata apa-apa, mereka mendengar.”

Share Post:

Related Posts