by klasikko in
La Liga

Atletico Madrid telah meningkatkan usaha untuk mengejar Cristiano Ronaldo dengan menyenaraikan Antoine Griezmann dalam pasaran perpindahan.

Ronaldo tidak hadir dalam jelajah pra-musim Manchester United yang difahamkan dia cuba mencari pintu keluar dari kelab itu berikutan penamat terburuk mereka musim lalu.

Beberapa kelab terkemuka Eropah telah dikaitkan dengan Ronaldo, termasuklah Chelsea dan Bayern Munich.

Tetapi kedua-duanya dipercayai menolak peluang untuk menandatangani pemain berusia 37 tahun itu sekaligus membuka peluang untuk Atletico.

Atleti kini merancang perjalanan untuk memudahkan perpindahan Ronaldo dengan cuba menggugurkan Griezmann.

Laporan itu menyatakan bahawa Ronaldo terbuka kepada idea untuk kembali ke Madrid, di mana dia menghabiskan 9 musim bersama musuh bandar Atletico, Real Madrid.

Dia juga kagum dengan keinginan Diego Simeone untuk bekerjasama dengannya.

Ronaldo berkembang menjadi salah seorang pemain terhebat bersama Real dari 2009 hingga 2018 serta menjadi penjaring terbanyak sepanjang masa Los Blancos.

Dia menjaringkan 451 gol daripada 438 perlawanan di Sepanyol dan memenangi empat kejuaraan Liga Juara-Juara.

Berita mengenai keinginan Ronaldo untuk meninggalkan United pada musim panas ini bukanlah satu rahsia, dengan ejen Jorge Mendes membincangkan perpindahan dengan beberapa pasukan besar lain.

Gaji besar yang perlu dibiayai serta gaya permainannya seiring dengan umurnya yang sudah berusia dipercayai menjadi salah satu isu berat buat Atletico.

Ronaldo dilaporkan hampir menyertai Manchester City dari Juventus musim panas lalu sebelum United memintas dan mengesahkan kontrak perjanjian selama dua tahun.

Kepulangannya ke Old Trafford membuahkan 24 gol daripada 38 perlawanan dalam semua kejohanan.

Tetapi gol itu tidak cukup untuk melonjak United mencapai kejayaan kerana Ole Gunnar Solskjaer dipecat dan Ralf Rangnick seolah-olah hilang arah.

Sementara itu, Atletico menandatangani semula Griezmann secara pinjaman pada musim panas lalu berikutan perpindahannya ke Barcelona pada 2019 bernilai £107 juta.

Dijangka perjanjian itu akan diubah pada pembelian tetap pada 2023, kerana diberi pilihan untuk membeli pada harga £34.4 juta.

Bagaimanapun, perjanjian itu boleh diselesaikan lebih awal sekiranya mereka mencari kelab sesuai untuk membeli pemain Perancis itu.

Sekaligus ia membuka ruang Rojiblancos untuk menandatangani Ronaldo, pemenang Ballon d’Or lima kali.

United baru sahaja menamatkan jelajah pramusim mereka di Australia dan kembali ke Eropah untuk menentang Atletico di Norway pada Sabtu 30 Julai.

Red Devils menyambut kedatangan Rayo Vallecano ke Old Trafford sehari kemudian untuk menutup siri pra-musim mereka.

Share Post:

Related Posts