by Azhan Mohi in
Premier League

Ashley Cole merasakan ketua jurulatih Chelsea, Mauricio Pochettino mendapat kesilapan penggantian penting dalam kekalahan 3-1 di West Ham pada hari Ahad.

Pemain muda Chelsea, Carney Chukwuemeka mencatatkan gol senior pertamanya untuk menjadikan kedudukan 1-1 pada separuh masa pertama selepas Nayef Aguerd membuka jaringan untuk The Hammers.

Tetapi Chukwuemeka dipaksa keluar pada separuh masa dan Pochettino menggantikannya dengan Mykhailo Mudryk, keputusan yang dikritik oleh bekas pemain pertahanan The Blues, Cole.

West Londoners menyaksikan penurunan tahap mereka pada separuh masa kedua dan West Ham hadir sebagai pemenang 3-1 dengan jaringan Michail Antonio dan Lucas Paqueta.

“Mungkin penggantian [Chukwuemeka dimatikan, Mudryk dihidupkan] menyebabkan masalah,” Cole memberitahu Sky Sports.

“Mereka kehilangan sedikit dorongan dalam permainan. Mereka tidak mendapat larian di belakang antara bek kanan dan bek tengah. Semuanya ketika itu terlalu mudah untuk West Ham.

“Pochettino akan memahami konteks di sebalik perubahan itu tetapi saya merasakan mereka kehilangan sedikit keupayaan untuk memandu di luar dan menyebabkan West Ham masalah. Mereka kehilangan sedikit kuasa dan dorongan untuk mengekalkan serangan.”

Enzo Fernandez boleh meletakkan Chelsea di depan sebelum separuh masa tetapi penaltinya diselamatkan oleh Alphonse Areola.

“Chelsea pasti kecewa pada separuh masa untuk tidak berada di depan,” tambah Cole.

“Anda menjangkakan mereka akan keluar dan bersikap agresif, tekan dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan pada separuh masa pertama.”

Share Post:

Related Posts