by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menegaskan Arsenal tidak kelihatan kurang keyakinan ketika mereka membuat persiapan untuk lawatan ke Old Trafford hujung minggu ini, dengan mengatakan mereka pernah menang di tempat lawan ke Manchester United sebelum ini dan akan melakukannya lagi.

Tiada sebab mengapa The Gunners akan bergelut untuk mendapatkan keyakinan ketika mereka melangkah ke perlawanan itu sebagai satu-satunya pasukan Premier League yang mempunyai rekod sempurna.

Lima kemenangan daripada lima perlawanan menyaksikan pasukan Arteta menduduki tangga teratas, dengan United meningkat pantas selepas permulaan yang teruk, tetapi enam mata di belakang Arsenal di tangga kelima.

Selepas tiga kemenangan berturut-turut untuk Red Devils, lawatan ke Old Trafford mungkin kelihatan menakutkan bagi sesetengah pihak, tetapi Arteta berkata pemainnya tidak takut.

Sebahagiannya kerana prestasi terbaru mereka, tetapi juga hasil kemenangan mereka di Manchester United hanya dua musim lalu.

“Mereka cukup bagus untuk keluar dan memenangi perlawanan itu,” kata Arteta mengenai pemainnya.

“Saya fikir kita mempunyai kepercayaan bahawa itu boleh berlaku. Jika tidak, lebih baik duduk di rumah.

“Kami telah melalui perkara seperti itu apabila kami tidak menang di Stamford Bridge selama 20 tahun atau lebih, tetapi anda perlu percaya bahawa anda akan melakukannya. Jika anda boleh bermain seperti yang anda mahu bermain, anda akan memenangi perlawanan bola sepak.

“Ia bukan sesuatu yang baharu [menang di Old Trafford]. Kami telah melakukannya, kami perlu melakukannya sekali lagi dan kami harus percaya mulai hari ini, semalam dan sejurus selepas perlawanan bahawa kami mampu pergi ke sana dan bermain seperti yang kami mahukan dalam perlawanan itu.”

Bos United, Ten Hag sangat memuji Arsenal dan apa yang dilihatnya mengenai anak buah Arteta setakat ini musim ini menjelang pertembungan pertamanya dengan The Gunners.

“Saya telah melihat Arsenal,” kata pengurus Belanda itu. “Lawan yang sukar, mereka telah bermula dengan sangat baik seperti yang kita semua tahu pada musim ini dan anda boleh lihat ada pasukan yang [satu] lama [masa] bersama, dengan seorang jurulatih yang membawa falsafahnya dalam pasukan.

Jadi, ini adalah ujian yang bagus dan saya sangat menantikannya.”

Share Post:

Related Posts