by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta telah memuji Emile Smith Rowe kerana memainkan peranan penting dalam membantu mengubah nasib di Arsenal semasa tempoh di mana ramai peminat meragui kelayakannya.

The Gunners berada di tengah-tengah rekod tanpa kemenangan selama 56 hari pada Disember 2020, tempoh di mana Arsenal mengalami kekalahan memalukan berturut-turut menentang Aston Villa, Wolves dan Burnley juga Manchester City dalam Piala Carabao.

Gesaan supaya Arteta dipecat semakin menjadi-jadi menjelang kunjungan Chelsea ke Stadium Emirates pada Boxing Day dan, berdepan dengan beberapa kecederaan, bekas kapten kelab yang tertekan itu terpaksa memilih pasukan sementara.

Dengan ketiadaan Pierre-Emerick Aubameyang dan Willian, pemain muda Gabriel Martinelli, Bukayo Saka dan Smith Rowe, membuat permulaan Liga pertamanya, semuanya membintangi kemenangan 3-1 yang menetapkan nada untuk apa yang akan menyusul.

“Terdapat tembok besar, ia benar-benar sukar bagi mereka,”kata Arteta, sambil merenung salah satu tempoh paling ujian dalam tempoh perkhidmatannya.

“Perlawanan itu datang pada saat yang sangat penting. Saya tidak suka memilih seorang pemain, tetapi saya fikir mungkin Emile Smith Rowe – itulah saat di mana dia benar-benar muncul dalam gambar dan sesuatu berubah dan itu membantu mengalihkan momentum masa yang besar.”

Ia masih mengambil masa dua tahun lagi dan pelaburan yang besar bagi Arteta untuk melahirkan pasukan yang mampu mencabar elit domestik secara konsisten.

Pasukan Arteta yang semakin berkembang pesat akan menuju ke rehat Piala Dunia dengan menungguli carta Liga dengan kelebihan lima mata ke atas Manchester City selepas menewaskan Wolves 2-0.

“Ia istimewa,” kata Arteta mengenai Wolves yang bergelut dengan prestasi mereka.

“Jelas sekali, mereka berada dalam masa yang sama dengan keadaan yang sangat istimewa. Saya fikir Steve telah melakukan kerja yang sangat baik melihat permainan yang telah mereka mainkan.

“Kami menonton perlawanan pertengahan minggu yang mereka mainkan dan perlawanan sebelum itu mereka tewas tidak benar-benar layak untuk kalah. Kami tahu, malam Sabtu di stadium akan sibuk dan ia akan menjadi perlawanan yang sukar.

Mengenai ketibaan Lopetegui yang menyertai Wolves, Arteta menambah: “Dia jurulatih yang hebat, kerjayanya bercakap untuk dirinya sendiri, apa yang dia lakukan di Sevilla, apa yang dia lakukan di Portugal, apa yang dia lakukan untuk pasukan kebangsaan.

“Dia seorang jurulatih yang sangat bagus, [dia berasal] tidak jauh dari tempat saya tinggal, jadi saya mengenalinya dengan sangat baik dan semoga selepas esok dia boleh menjalani tempoh yang sangat berjaya di sini.”

Share Post:

Related Posts