by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menyifatkan pemain tengah Mohamed Elneny sebagai salah seorang pemain Arsenal yang paling penting dan kurang disebut di dalam dan di luar padang.

Elneny menyertai The Gunners pada 2016 dari pasukan Switzerland, Basel, dan walaupun dia telah membantu kelab itu memenangi Piala FA dan dua Perisai Komuniti, dia tidak pernah memantapkan dirinya dalam pasukan utama.

Musim ini, pemain Mesir itu hanya membuat dua permulaan Liga, satu daripadanya berlaku pada perlawanan terakhir Arsenal menentang Chelsea pada malam Rabu.

Walaupun mengejutkan melihatnya dalam kesebelasan utama, Elneny sangat mengagumkan dalam kemenangan 4-2 ke atas The Blues, menyebabkan ramai tertanya-tanya sama ada pemain tengah bertahan itu akan mengekalkan tempatnya dalam pasukan untuk perlawanan penting pada Sabtu menentang Manchester United.

Walaupun soalan ini tidak dijawab secara langsung, Arteta memuji pemain itu dalam sidang akhbar pra-perlawanannya pada hari Jumaat, berkata: “Saya selalu mengatakan bahawa bagi saya dia adalah salah seorang pemain terpenting dalam skuad.

“Untuk apa yang dia lakukan apabila anda memberinya peluang untuk bermain dan untuk perkara yang dia lakukan apabila dia tidak bermain.

“Dia seorang yang luar biasa dan pemain bola sepak yang hebat yang kadangkala tidak mendapat kredit yang sepatutnya.”

Pemain berusia 29 tahun itu akan tamat kontrak pada penghujung musim dan hampir meninggalkan kelab pada jendela perpindahan terakhir, jadi ada kemungkinan masanya di Emirates akan berakhir.

“Kami akan mengadakan perbualan pada penghujung musim untuk melihat apa yang kami lakukan tetapi saya sangat gembira dengannya,” tambah Arteta.

“Dia faham bahawa dengan skuad yang kami ada pada masa ini [pada Januari] saya tidak boleh membiarkan pemain lain pergi.

“Ia adalah keseimbangan yang sukar kerana dia berada dalam tempoh dalam kerjayanya di mana dia ingin melanjutkan hayat bola sepaknya tetapi pada masa yang sama, dia boleh menjadi pemain penting dalam pasukan untuk bahagian terakhir musim ini.”

Share Post:

Related Posts