by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menegaskan tidak ada kepentingan dalam replika jam Clock End yang dibawanya ke bilik persalinan di Fulham hujung minggu lalu menunjuk pada angka 11 dan dua.

The Gunners meneruskan langkah mereka menuju kejuaraan Liga dengan kemenangan meyakinkan 3-0 di Craven Cottage yang membantu memulihkan kelebihan lima mata ke atas Manchester City.

Daripada menumpukan pada mata yang lebih baik daripada paparan cemerlang yang lain, kebanyakan naratif pasca perlawanan tertumpu pada kehadiran versi mini sekeping masa yang terkenal dalam gambar yang ditemui di media sosial.

Dengan 11 perlawanan berbaki dan dua bulan musim berbaki, satu teori mengatakan Arsenal menggunakan jam sebagai cara aneh untuk menentukan jadual perlawanan, tetapi Arteta menegaskan perkara itu tidak berlaku.

“Ia adalah sesuatu yang saya kaitkan beberapa hari sebelum ini di mana kami berada sebagai sebuah pasukan dan kelab dan apa yang kami perlu pertahankan,” Arteta memberitahu ESPN.

“Ia adalah sesuatu yang peribadi di dalam bilik persalinan sebelum perlawanan dan sesuatu yang ada dalam sejarah kelab kami.

“Kami harus benar-benar sedar tentang itu dan apabila kami mempunyai sejarah itu dan kami menggunakannya dengan cara yang betul, itu adalah perkara yang sangat kuat untuk dimiliki.

“Realitinya ialah setiap perlawanan adalah sangat penting, margin sangat kecil dan kami kini perlu melakukan sesuatu yang luar biasa sehingga akhir musim untuk mendapatkan hak untuk berada di sana.”

Sama ada pasukan Arsenal yang baru muncul boleh menangkis ancaman City masih belum dapat dilihat, tetapi memandangkan kemajuan pesat yang telah dibuat Arteta berharap untuk berada dalam kedudukan untuk mencipta legasi berkekalan di kelab yang dia kapten sebagai pemain selama lima tahun.

Dia berkata: “Jika saya berada dalam kedudukan itu, ini bermakna kami telah melakukan banyak perkara yang hebat. Tetapi saya mengambilnya setiap hari. Ini satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan apabila anda seorang pengurus.

“Terdapat begitu banyak keputusan, begitu banyak perkara yang berlaku sepanjang hari yang anda perlu fokus pada itu. Dan jangan terlalu sesat.

“Gambaran yang lebih besar adalah jelas. Saya tahu apa yang saya ingin lakukan dan apa yang saya mahu kelab itu berada dalam beberapa bulan tertentu tetapi kami perlu memberi kesan kepada keputusan hari ini dengan cara terbaik untuk berada di tempat yang kami mahukan.”

Share Post:

Related Posts