by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta mempertahankan kelemahan Arsenal dalam perpindahan musim panas ini, setelah menjanjikan skuad yang lebih yang belum pernah terjadi sebelumnya dari skuadnya.

The Gunners telah menghabiskan hampir £80 juta setakat ini untuk tiga pemain baru mereka iaitu Ben White, Albert Sami Lokonga dan Nuno Tavares menambahkan sedikit kekuatan untuk skuad yang menduduki tangga kelapan musim lalu.

Kegagalan memenuhi syarat untuk ke Eropah buat pertama kalinya dalam 25 tahun mendorong Arteta melakukan sesuatu pada musim panas yang tidak pernah terjadi sebelumnya untuk sebuah kelab hebat seperti ini, tetapi pergerakan keluar pemain dari Arsenal agak terhad ketika ini.

Begitu juga, Arsenal telah bergelut untuk menjual sejumlah besar pemain yang nampaknya tidak mempunyai masa depan di kelab dengan Sead Kolasinac, Ainsley Maitland-Niles dan Reiss Nelson gagal menarik perhatian kelab lain.

Arsenal juga dilihat masih mencari penjaga gol nombor dua yang berpengalaman. Pada masa ini, The Gunners hanya mempunyai dua penjaga gol remaja, Karl Hein dan Arthur Okonkwo, dan juga Alex Runarsson, yang gagal memberi kesan berikutan perpindahannya dari Dijon pada musim panas lalu.

Berusaha menjelaskan kelembapan pergerakan perpindahan, Arteta berkata: “Ini adalah jendela perpindahan yang sukar. Mungkin banyak perkara akan berlaku pada minggu terakhir atau lebih.

“Kami membincangkan pasaran perpindahan yang paling sukar di industri ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan kami berusaha untuk menyesuaikan diri.

“Ini (wang) untuk setiap kelab pada masa ini. Kami mempunyai pemilik di mana mereka bersedia melabur dalam pasukan dan mereka ingin menjadikan pasukan lebih baik dengan tujuan yang lebih besar.

“Tetapi pada masa yang sama kita perlu berhati-hati kerana kita ingin berada dalam kedudukan kewangan yang berkekalan untuk kelab.

“Ketika pada tempoh pertama jendela perpindahan ini, saya rasa kami telah melakukan beberapa perkara yang ingin kami lakukan. Masih ada jalan yang masih perlu dilalui, jadi saya pasti banyak perkara akan berlaku.”

Share Post:

Related Posts