by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Arsenal, Mikel Arteta telah mendedahkan rancangannya untuk Januari dan ‘menjamin’ bahawa kelab itu boleh ‘mendapatkan penyerang’ pada jendela perpindahan.

Apabila liga teratas kembali bangkit dan beraksi, pasukan Arteta akan kehilangan penyerang utama Gabriel Jesus berikutan kecederaannya semasa tugasan Brazil di Piala Dunia di Qatar.

Jesus hanya tiba di Emirates pada musim panas ini dalam perjanjian £45 juta dari City tetapi telah membuktikan dirinya sebagai pemain penting.

Pemain berusia 25 tahun itu telah menjaringkan lima gol dan enam assist dalam 14 perlawanan pembukaan Liga Inggeris untuk Gunners tetapi kini bersedia untuk tempoh yang lama di tepi padang.

Arteta merancang untuk menggantikan Jesus dengan Eddie Nketiah – malah sedang mempertimbangkan untuk menempatkan semula Gabriel Martinelli sebagai penyerang tengah – tetapi kini nampaknya telah berubah fikiran dan mahu kelab itu membawa masuk penyerang baharu.

“Kami tahu kepentingan mendapatkan pemain awal musim panas dan itu sama yang kami mahu lakukan pada Januari,” kata Arteta.

“Dalam liga ini dengan persaingan, di mana bar dan piawaian selama empat atau lima tahun lepas – sesuatu yang tidak pernah dialami Premier League pada masa lalu – kita tahu bahawa setiap mata akan menjadi sangat penting.

“Adakah kita mampu untuk tidak mendapatkan pemain yang kita inginkan? Itu soalan saya. Kami mampu untuk mendapatkan penyerang pasti jika kami mahukannya, saya tidak tahu sama ada dia bermain dalam Liga Dua, dalam Liga Lima, di Sepanyol, di Portugal, di Afrika.

“Kami boleh mendapatkan penyerang, saya boleh jamin anda itu. Tetapi apa yang kami tidak mampu lakukan ialah mendapatkan pemain di sini yang bukan untuk kami. Ini yang kita tidak mampu, itu sudah pasti.

“Kami tidak perlukan badan, kami perlukan pemain yang menjadikan pasukan lebih baik. Saya fikir personaliti yang mempunyai mentaliti yang kita mahu menang.

“Dan kita perlu fokus pada itu. Kami harus sangat tegas dengan apa yang telah kami lakukan dan dasar yang kami ada untuk menjadikan pasukan berjaya.

“Kami sangat sejajar dengan pemain yang kami cari. Sama ada ia mungkin atau berpatutan, masanya, bergantung pada banyak perkara yang di luar kawalan saya. Teori mengatakan bahawa ia adalah tingkap yang sangat rumit.”

Ditanya tentang Nketiah, Arteta menambah: “Saya lebih percaya kepada Eddie setiap hari, kerana kita melihat setiap hari apa yang dia bawa kepada pasukan, bagaimana dia sebagai manusia, cara dia berkembang sebagai pemain.

“Dia sudah bersedia, sebab itu dia menandatangani kontraknya – dia adalah pemain utama dalam skuad kami.”

Share Post:

Related Posts