by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menegaskan Gabriel Magalhaes akan mendapat masa bermain yang mencukupi untuk Arsenal musim ini dan menegaskan pemain pertahanan itu telah diberitahu mengapa dia diketepikan daripada pasukan untuk permulaan kempen Liga baharu.

Pemain berusia 25 tahun itu membuat 48 penampilan dalam semua pertandingan musim lalu tetapi telah bermain di bangku simpanan untuk dua perlawanan pembukaan Liga musim ini.

Gabriel dijangka kembali ke kesebelasan utama menentang Crystal Palace pada petang Isnin berikutan kecederaan kepada Jurrien Timber, bagaimanapun, Arteta memilih untuk terus bermain Ben White bersama William Saliba di pertahanan tengah, manakala Thomas Partey bermula di bek kanan.

Gabriel telah dikaitkan dengan perpindahan ke Liga Pro Saudi tetapi Arteta bertegas bahawa pemain Brazil itu akan bermain untuk Arsenal dan percaya pemain pertahanan itu ‘faham’ mengapa dia belum bermula musim ini.

“Gabi akan bermain banyak perlawanan, saya pasti dan ia mengenai membawa persaingan yang tinggi dan cuba menjadikan pasukan bermain lebih baik, lebih baik, lebih baik dan lebih baik serta menjadi lebih dominan dan memenangi lebih banyak perlawanan. Itulah tujuan kita semua,” kata Arteta.

Ditanya sama ada dia telah menjelaskan sebabnya kepada Gabriel, Arteta menjawab: “Ya, terutamanya seseorang yang telah bermain banyak minit dan perlawanan dengan kami pada tahun lalu.

“Saya tidak tahu sama ada dia faham tetapi saya memberitahunya.

“Saya rasa dia faham sebabnya, sama ada dia bersetuju atau tidak, itu sesuatu yang berbeza.

“Tetapi cara terbaik untuk melakukannya ialah apabila anda bermain, beritahu saya betapa saya salah, saya buta.”

Share Post:

Related Posts