by Azhan Mohi in
Premier League

Mikel Arteta menggesa Bukayo Saka untuk ‘memberikan lebih banyak tentang dirinya’ dan ‘memperbaik aspeki pertahanan’ selepas kemenangan Europa League oleh Arsenal ke atas Bodo/Glimt.

Penyerang England, Saka menjaringkan gol tunggal ketika The Gunners meraih kemenangan ketiga berturut-turut dalam Europa musim ini.

Bodo/Glimt masuk ke dalam permainan dengan kemenangan berturut-turut 14 perlawanan di laman sendiri di Eropah tetapi membazir di depan gawang dan gagal membalas gol pembukaan babak pertama Saka.

Martin Keown dan Joe Cole memuji Saka yang beraksi selepas Arsenal meneruskan kejayaan mereka di Norway tetapi Arteta tidak begitu berpuas hati dengan persembahannya.

Ditanya sama ada penjaring gol Arsenal itu semakin ‘lebih baik’ musim ini, Arteta berkata: “Ya, tetapi sekali lagi dia boleh menjadi lebih baik.

“Dia mempunyai detik-detik dalam permainan di mana dia benar-benar bagus dan kemudian detik-detik dia boleh memperbaiki dan menuntut lebih banyak daripada dirinya, terutamanya dari segi pertahanan.

“Ada saat di mana kami membenarkan bek kiri mereka untuk meneruskan permainan dan memecahkan kami dengan mudah. Terdapat banyak perkara yang perlu diperbaiki.”

Arsenal telah menikmati permulaan yang sensasi untuk musim ini, mendaki ke puncak Liga selepas memenangi 11 daripada 12 perlawanan pertama mereka dalam semua pertandingan.

Mengenai kemenangan terbaru Arsenal, Arteta menambah: “Saya sangat gembira dengan kemenangan menentang pasukan yang memenangi 14 perlawanan terakhir di sini di laman sendiri. Ia bukan satu kebetulan.

“Kami menjangkakan malam yang sangat sukar di sini dan kami membuat banyak perubahan sekali lagi tetapi saya gembira untuk mencari jalan untuk menang. Untuk melakukan itu dalam apa jua keadaan adalah sesuatu yang positif untuk saya dan pasukan.

“Mereka benar-benar pantas dan gerak balas serta memberikan bola yang anda tidak jangkakan. Bola itu melonjak dan ia terlepas dari kaki anda dan anda memberikannya dan permainan menjadi begitu pantas.

“Saya gembira, tetapi pada masa yang sama kami perlu banyak memperbaiki diri.”

Pendahulu Liga, Arsenal kembali beraksi pada hari Ahad menentang Leeds United, yang tidak menang dalam lima perlawanan.

Share Post:

Related Posts