by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Arsene Wenger percaya ‘demonstrasi politik’ Jerman menyumbang kepada penyingkiran awal mereka di Piala Dunia di Qatar.

Jerman gagal melepasi Kumpulan E selepas mereka menamatkan saingan ditangga ketiga dengan Sepanyol di tempat kedua dengan empat mata tetapi dengan perbezaan jaringan yang lebih besar.

Beberapa saat sebelum perlawanan pembukaan menentang Jepun – yang mana mereka tewas 2-1 – pemain Jerman mengadakan protes di atas padang sambil menutup mulut sebagai tindak balas terhadap keputusan FIFA untuk tidak membenarkan lilitan lengan OneLove dipakai semasa kejohanan.

Isyarat itu dibuat selepas persatuan bola sepak Jerman (DFB) memberitahu kapten Manuel Neuer supaya tidak memakai lilitan pelangi untuk perlawanan menentang Jepun berikutan amaran FIFA bahawa mereka akan menghadapi sekatan sukan “besar” jika dia memakai lilitan itu, yang menggalakkan kepelbagaian.

England, Wales, Belanda dan beberapa negara lain juga tidak memakai lilitan itu.

Jerman tidak berdepan tindakan tatatertib daripada FIFA kerana isyarat pra-perlawanan mereka, tetapi Wenger, yang merupakan ketua pembangunan bola sepak global FIFA, menegaskan mereka mungkin hilang fokus.

Wenger mendakwa keputusan Jerman untuk membantah di Qatar mengalihkan tumpuan mereka daripada beraksi dalam perlawanan.

Bercakap bersama bekas penyerang Jerman, Jurgen Klinsmann pada hari Ahad sebagai sebahagian daripada taklimat teknikal FIFA di peringkat kumpulan, Wenger ditanya sama ada kekurangan masa persediaan untuk Piala Dunia membawa kepada keputusan mengejutkan dalam kejohanan itu.

Klinsmann seterusnya menggambarkan pertandingan itu sebagai ‘Piala Dunia penyesuaian’, dan mendakwa beberapa pasukan ‘bergelut untuk menyesuaikan diri, terutamanya dari segi mental, dengan semua yang anda temui di sini, anda akan bergelut dan mendapat kejutan negatif’.

Wenger, yang merupakan Ketua Pembangunan Bola Sepak Global FIFA, mencadangkan dalam jawapannya bahawa ‘demonstrasi politik’ Jerman adalah faktor di sebalik mereka tersingkir di peringkat kumpulan.

“Saya hanya akan menambah bahawa pasukan yang tidak mengecewakan dengan prestasi perlawanan pertama mereka.

“Apabila anda pergi ke Piala Dunia anda tahu anda tidak boleh kalah dalam perlawanan pertama – adalah pasukan yang mempunyai pengalaman, mempunyai keputusan dalam bekas kejohanan seperti Perancis , seperti England, seperti Brazil – mereka bermain dengan baik pada perlawanan pertama,” kata Wenger.

“Dan pasukan juga yang bersedia dari segi mental seperti yang dikatakan oleh Jurgen, yang mempunyai pemikiran untuk memberi tumpuan kepada pertandingan dan bukan pada demonstrasi politik.”

Share Post:

Related Posts