by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal sepatutnya diberikan penalti dalam keputusan seri 1-1 dengan Southampton pada hari Ahad kerana kekasaran ke atas Gabriel Jesus, menurut bekas pengadil Premier League, Mark Halsey.

Pengadil Robert Jones memilih untuk tidak memberikan penalti pada separuh masa pertama perlawanan Arsenal di St Mary’s walaupun Jesus jelas ditarik oleh Duje Caleta-Car di dalam kawasan Southampton.

Pegawai VAR, Peter Bankes memilih untuk tidak memanggil Jones ke kamera sebelah padang untuk menyemak keputusannya, manakala Southampton meneruskan untuk menjaringkan gol penyamaan pada separuh masa kedua untuk memperoleh mata.

Keputusan itu menyerlahkan lagi keputusan tidak konsisten pengadil Premier League ketika pemain tengah Manchester United, Scott McTominay dan bek tengah Brentford Kristoffer Ajer, kedua-duanya dipersalahkan yang diberikan penalti untuk kesalahan serupa pada hujung minggu.

“Arsenal sepatutnya diberikan penalti pada separuh masa pertama apabila Gabriel Jesus dijatuhkan oleh Duje Caleta-Car Southampton,” tulis Halsey dalam ruangannya untuk The Sun.

“Insiden itu menyerlahkan ketidakkonsisten dalam membuat keputusan oleh pegawai berhubung kesalahan menarik hujung minggu ini, dengan Chelsea dan Aston Villa mendapat manfaat dalam situasi yang sama.

“Caleta-Car tidak menyebelahi gol dan cuba menyukarkan kehidupan Jesus tetapi dia melakukan kesalahan tarik yang jelas dan pengadil Robert Jones sepatutnya menunjukkan titik penalti.

“Jika Jones tidak melihatnya, pegawai VAR Peter Bankes perlu campur tangan.”

Halsey juga percaya Saka sepatutnya mengelak kad kuning pada separuh masa pertama selepas dia dilayangkan kad untuk simulasi.

“Ya, Saka memulakan perlanggaran tetapi Jones tidak perlu mengeluarkan kadnya”‘ tulis Halsey.

“Saya rasa dia boleh bermain dan mengelak daripada mencari masalah.”

Share Post:

Related Posts