by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Arsenal sedang berbincang dengan Brazil mengenai pelepasan awal Gabriel Jesus dari Piala Dunia selepas penyerang bintang mereka mengalami perlawanan yang mengakibatkan kecederaan lutut.

Pemain berusia 25 tahun itu memulakan perlawanan pertamanya menentang Cameroon malam Jumaat tetapi digantikan pada minit ke-64 selepas gagal menamatkan penantian 14 perlawanan untuk gol.

Selepas perlawanan, Jesus difahamkan mengadu mengalami sakit pada lutut kanannya dan menjalani imbasan pada pagi Sabtu.

Keputusan ujian itu mengesahkan Jesus mengalami kecederaan yang akan menyebabkan dia tidak dapat beraksi di baki Piala Dunia dan petunjuk awal menunjukkan dia boleh terlepas sekurang-kurangnya satu perlawanan Arsenal sepanjang tempoh Krismas.

Pendahulu Liga, skuad Mikel Arteta kembali beraksi menentang West Ham pada Boxing Day dan akan berasa tidak senang jika tiada khidmat pemain utama £45 juta mereka pada musim panas yang telah memberi impak yang begitu menggembirakan kepada barisan hadapan Arsenal dan keseluruhan kelab.

Menurut ESPN, Jesus dijangka kekal bersama skuad Brazil untuk menjalani ujian lanjut tetapi pengarah sukan Arsenal yang baru dinaikkan pangkat, Edu sudah pun berhubung dengan rakan senegaranya Juninho berharap untuk merundingkan kepulangan awal penyerang itu ke utara London.

Kenyataan FA Brazil berbunyi: “Seperti yang diumumkan oleh FA Brazil selepas perlawanan menentang Cameroon, pemain Alex Telles dan Gabriel Jesus menjalani ujian pada pagi Sabtu.

“Diiringi oleh doktor Pasukan Kebangsaan Brazil, Rodrigo Lasmar, mereka menjalani MRI pada lutut kanan yang mengesahkan kecederaan dan kemustahilan pulih tepat pada masanya untuk menyertai Piala Dunia FIFA Qatar 2022.

“Penyelaras Pasukan Kebangsaan Brazil, Juninho Paulista, sedang berhubung dengan pengarah sukan Arsenal dan Sevilla untuk menentukan sama ada Alex Telles dan Gabriel Jesus kekal bersama skuad di Doha untuk meneruskan rawatan atau kembali ke kelab mereka.”

Ketua jurulatih Tite berharap superstar PSG itu akan kembali tepat pada masanya untuk peringkat kalah mati tetapi harapan Neymar menentang Korea Selatan pada hari Isnin kelihatan semakin jauh.

Selepas perlawanan menentang Cameroon, doktor pasukan Rodrigo Lasmar memberikan maklumat terkini mengenai keadaan Neymar dan bek kiri Alex Sandro.

Share Post:

Related Posts