by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal bersedia untuk membina tugu pengurus legenda Arsene Wenger di luar Stadium Emirates, menurut laporan.

Wenger menghabiskan 22 tahun mengendalikan Arsenal antara 1996 dan 2018 dan walaupun meninggalkan dalam keadaan kontroversi – yang kemudiannya digambarkan sebagai ‘tidak wajar’ dan ‘sangat kejam’ – dia masih dianggap sebagai salah seorang pengurus terbaik sepanjang zaman.

Dia membawa Arsenal memenangi tiga kejuaraan Liga – termasuk pada 2003-04, apabila mereka melengkapkan musim Invincible dengan menamatkan kempen liga teratas tanpa kalah – serta tujuh Piala FA dalam tempoh kejayaan besar untuk kelab utara London itu.

Pengurus Perancis itu, yang kini bekerja sebagai Ketua Pembangunan Bola Sepak Global FIFA, memainkan peranan utama dalam merevolusikan bola sepak Inggeris dari segi pemantauan, latihan dan pemakanan ketika dia menjadi bos Gunners yang paling lama berkhidmat dalam sejarah.

Rs

Dia sentiasa kekal setia kepada Arsenal – menolak tawaran dari Manchester United, Barcelona, ​​Real Madrid dan England semasa berada di kelab itu – dan telah menolak dua tawaran Premier League sejak meninggalkan The Gunners.

Legasinya, bagaimanapun, agak tercalar pada peringkat akhir tempoh perkhidmatannya, dengan peminat semakin bosan untuk berpuas hati dengan tempat keempat dalam Liga, dan dia dipaksa keluar oleh penyokong dan lembaga pengarah kelab.

Wenger meninggalkan Arsenal pada 2018 setelah mengendalikan 1,235 perlawanan tetapi tidak kembali ke kelab itu sehingga minggu ini – lebih empat tahun kemudian.

Tetapi bos semasa, Mikel Arteta, salah seorang bekas kapten Wenger, melihat pengurus berusia 73 tahun itu kembali dan dia diberi sambutan meriah oleh penyokong Arsenal semasa kemenangan 3-1 ke atas West Ham pada Boxing Day.

Wenger juga digambarkan kembali di bilik persalinan tuan rumah bersama pemain Arsenal selepas kemenangan itu dan kini, menurut The Telegraph, kelab itu merancang untuk membina patungnya di luar Emirates untuk meraikan pencapaiannya.

Arsenal sudah pun mempunyai patung bekas pemain Thierry Henry, Tony Adams dan Dennis Bergkamp serta bekas bos Herbert Chapman di luar stadium kelab dan Wenger sebelum ini dikatakan menentang idea menambah dirinya.

Tetapi Wenger nampaknya telah berubah hati selepas kembali ke Emirates baru-baru ini dan kini telah memberi lampu hijau untuk patung itu dibina, yang boleh didirikan seawal 2023.

“Saya telah terlibat dalam proses itu tetapi ia mengenai dia, masa yang dia perlukan,” kata Arteta mengenai kepulangan Wenger ke Arsenal selepas lebih empat tahun.

“Mudah-mudahan dia akan pergi dari sini dan sanggup meluangkan lebih banyak masa bersama kami kerana dia sangat berpengaruh: bagi saya secara peribadi, dalam kerjaya saya, cara saya melihat permainan, tetapi juga untuk kelab bola sepak

ini.”

Share Post:

Related Posts