by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain Arsenal yang dipinjamkan ke Marseille, William Saliba mengesahkan dia mahu kekal di Marseille berbanding kembali ke Emirates musim panas ini.

Pemain antarabangsa Perancis itu telah menghabiskan kempen 2021-22 secara pinjaman di Marseille tetapi dijangka kembali ke utara London pada penghujung musim.

Bagaimanapun, Saliba berkata dia mahu melanjutkan tempohnya di Marseille selepas membantu pasukan Ligue 1 itu layak ke Liga Juara-Juara musim depan.

Marseille berada dalam pertarungan dengan Monaco untuk menduduki tempat kedua dalam Ligue 1 dan memastikan tempat dalam persaingan teratas Eropah, dan membelasah Strasbourg 4-0 pada hari terakhir untuk bergelar naib juara kepada Paris Saint-Germain.

Bercakap selepas kemenangan penting Marseille pada hari Sabtu, Saliba berkata: “Saya mahu kembali dan bermain Liga Juara-Juara.

“Saya tidak pernah bermain di sana dan saya mahu menemuinya di sini.”

Arsenal membelanjakan £27 juta untuk menandatangani Saliba dari Saint-Etienne pada musim panas 2019 tetapi remaja itu segera dihantar semula ke kelab zaman kanak-kanaknya secara pinjaman.

Saliba diberikan jersi nombor 4 apabila dia kembali ke Arsenal pada musim panas berikutnya tetapi Mikel Arteta menyisihkannya daripada skuad kompetitif kelab untuk musim 2020-21 sebelum meminjamkan beliau pada Januari.

Pemain berusia 21 tahun itu berada di Nice musim lalu dan Marseille musim ini dan kini kelihatan bersedia untuk mendapatkan perpindahan tetap dari Emirates.

Minggu lalu, Saliba dinobatkan sebagai Pemain Muda Terbaik Ligue 1 dan dimasukkan dalam skuad Perancis terbaru Didier Deschamps, setelah membuat dua penampilan untuk negaranya awal tahun ini.

Sementara itu, pemain tengah Arsenal Matteo Guendouzi – juga dipinjamkan ke Marseille – mahu Saliba kekal di kelab itu musim depan.

“Saya harap William kekal di sini. Dia mengharungi musim yang hebat, dia berhak menerima segala yang berlaku kepadanya,” kata Guendouzi.

“Dia seorang pemain yang hebat dan dia mempunyai banyak perlawanan yang hebat.”

Arsenal mengakhiri musim dengan kemenangan di tempat sendiri menentang Everton kendalian Frank Lampard pada hari Ahad dengan The Gunners terlepas kedudukan empat teratas dan bola sepak Liga Juara-Juara.

Share Post:

Related Posts