by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal berdepan kemungkinan didakwa daripada Persatuan Bola Sepak untuk sambutan gol mereka semasa kemenangan 3-2 ke atas Bournemouth pada hari Sabtu.

The Gunners muncul di landasan untuk kekalahan kedua mereka di laman sendiri pada musim Liga apabila Bournemouth mendahului dua gol dengan 57 minit.

Thomas Partey dan Ben White menyamakan kedudukan untuk skuad Mikel Arteta sebelum Reiss Nelson mencetuskan suasana gembira di Stadium Emirates dengan gol kemenangannya pada minit ketujuh masa kecederaan.

Kemenangan itu telah mengekalkan Arsenal lima mata di hadapan Manchester City, yang telah menewaskan Newcastle United awal hari itu, di puncak Liga.

Nelson telah disertai oleh pemain gantian dan kakitangan Arsenal yang tidak bermain di atas padang semasa sambutan sebelum wisel penamat.

Dan FA kini menyiasat insiden itu selepas ia dirujuk dalam laporan yang dikemukakan oleh pengadil Chris Kavanagh selepas perlawanan.

Undang-undang IFAB menyatakan bahawa kakitangan kejurulatihan dan pemain gantian dalam bidang teknikal ‘mesti berkelakuan secara bertanggungjawab’.

Undang-undang juga menyatakan bahawa mereka ‘mesti kekal dalam batasannya kecuali dalam keadaan istimewa seperti ahli fisioterapi/doktor yang memasuki padang permainan, dengan kebenaran pengadil, untuk memeriksa pemain yang tercedera’.

Jika FA meneruskan prosiding tatatertib, ia adalah kali keempat Arsenal didakwa musim ini.

Sementara itu, pengurus Bournemouth Gary O’Neil menegaskan dia tidak mempunyai sebarang aduan mengenai sambutan Arsenal.

“Saya tidak ada komen untuk membuat apa yang Arsenal lakukan. Saya berjabat tangan dengan Mikel, ia adalah perlawanan yang dia perlu menang dan saya juga memerlukan sesuatu daripadanya,” katanya.

“Kami pergi berperang dan dia keluar di atas. Mereka menjaringkan gol, supaya mereka boleh meraikan apa yang mereka suka.”

Share Post:

Related Posts