by Azhan Mohi in
Premier League

Marko Arnautovic mendakwa perpindahan mahal Paul Pogba ke Manchester United menggagalkan perpindahannya sendiri ke Old Trafford selepas mendapat perhatian Jose Mourinho.

Arnautovic menghabiskan enam tahun di Premier League, pertama di Stoke City dan kemudian di West Ham, menjaringkan 48 gol gabungan untuk kelab.

Pemain antarabangsa Austria itu berkata Mourinho menghubunginya untuk membincangkan perpindahan ke Manchester United, setelah bekerja bersama-sama sebentar di gergasi Serie A, Inter Milan.

Arnautovic mendakwa Mourinho berminat untuk mencapai perjanjian tetapi tangannya terikat kerana United telah membelanjakan rekod £89 juta untuk Pogba pada jendela perpindahan musim panas sebelumnya.

Bercakap kepada Gazzetta dello Sport, Arnautovic berkata: “Jose mahukan saya ketika saya di West Ham. Dia memberitahu saya: “Berapa harga anda?”

“Selepas itu saya seperti: “Jadi, adakah anda masih mahukan saya?” Bagaimanapun, pasukannya di Manchester United telah membeli Paul Pogba dan tidak mempunyai wang yang cukup untuk menandatangani saya.”

Pogba kembali ke Manchester United pada 2016 tetapi mengharungi satu lagi tempoh bergelora di Old Trafford sebelum menyertai semula Juventus pada musim panas lalu.

Sementara itu, Arnautovic sangat dikaitkan dengan perpindahan ke United pada jendela perpindahan sebelum ini tetapi kelab itu kelihatan berundur selepas mendapat tindak balas daripada peminat.

Berbincang mengenai langkah yang gagal itu, Arnautovic – kini berusia 33 tahun – baru-baru ini berkata: “Manchester United cuba mendatangi saya beberapa kali. Dan ia adalah satu keputusan yang sukar untuk tinggal di Itali kerana keluarga saya mahu kembali ke England.

“Bagi saya jelas bahawa Red Devils kekal di puncak alam semesta. Dan Bologna, sebagai nama, tidak. Tetapi tidak mengapa.

“Di sini semuanya tenang, anda mempunyai masa untuk diri sendiri dan tiada tekanan. Ini hanya baik untuk saya.”

Manchester United akhirnya tidak menandatangani penyerang baharu musim panas lalu tetapi hampir pasti akan berusaha untuk melakukannya pada Januari selepas melepaskan Cristiano Ronaldo.

The Red Devils, yang kini berada di tangga kelima Liga, telah dikaitkan dengan bintang Piala Dunia Belanda Cody Gakpo, Joao Felix dari Atletico Madrid dan Moussa Dembele dari Lyon.

Share Post:

Related Posts