by klasikko in
Premier League

Arsenal benar-benar hebat pada masa ini, tetapi cabaran jadual perlawanan yang padat masih menanti mereka berikutan penangguhan awal musim ini.

Selain perlawanan Premier League, skuad kendalian Mikel Arteta juga terpaksa mengalihkan fokusnya kepada Liga Europa selepas layak ke pertandingan musim lalu.

Kedua-dua penglibatan dalam aksi Piala Carabao dan Piala FA masih belum berlangsung untuk Gunners.

Salah satu perlawanan yang telah dibatalkan ialah perlawanan Arsenal di tempat sendiri dengan juara bertahan EPL, Manchester City yang pada asalnya diadakan pada 19 Oktober.

Seperti yang sedia ada, Arsenal menjarakkan diri mereka empat mata di hadapan City di puncak liga, menetapkan pertembungan yang menarik.

Arsenal meminta perlawanan menentang Manchester City ditangguhkan bagi menampung satu lagi perlawanan yang dibatalkan iaitu perlawanan Liga Europa menentang PSV Eindhoven.

Peraturan UEFA bermakna pasukan utara London itu berisiko kehilangan mata selepas perlawanan PSV asal yang dijadualkan pada 15 September lalu tidak dapat diteruskan kerana kekurangan pihak polis di ibu negara susulan kematian Ratu Elizabeth II.

Secara idealnya Arsenal sebenarnya mahu permainan ini diteruskan dan meneroka beberapa pilihan berbeza untuk mencuba dan menjadikannya mungkin.

Salah satunya adalah untuk menukar venue supaya perlawanan berjalan di Eindhoven terlebih dahulu.

Bagaimanapun, keputusan telah diambil bahawa adalah lebih baik untuk mengatur semula untuk tarikh lain.

Berikutan perbincangan dengan Premier League dan UEFA, tarikh itu kini telah disahkan sebagai 20 Oktober, bermakna pertembungan Arsenal yang sangat dinanti-nantikan dengan City perlu dipindahkan.

Pada masa ini, tarikh baharu untuk Arsenal lawan Man City masih belum disahkan. Kenyataan yang dikeluarkan oleh EPL mengatakan bahawa “akan diumumkan pada masa akan datang.”

Liga dikatakan bakal disambung semula pada 26 Disember, hanya lapan hari selepas berakhirnya Piala Dunia.

Jika mana-mana pemain Arsenal mara ke final bersama negara masing-masing, mereka kembali ke kelab itu setelah beraksi dalam tujuh perlawanan dalam tempoh 27 hari.

Share Post:

Related Posts