by klasikko in
Premier League

Pemain sayap Manchester United, Antony telah menulis karya yang hebat untuk The Players’ Tribune dengan berkongsi zaman kanak-kanaknya yang cukup sukar di Brazil.

Pemain berusia 22 tahun itu menyertai Man Utd dari Ajax pada musim panas ini setelah mempamerkan persembahan mengagumkan sebagai salah seorang bakat muda paling menarik dalam liga utama di Eropah.

Ia merupakan permulaan yang sedikit tidak konsisten untuk Antony bersama Red Devils, tetapi dia telah menunjukkan beberapa prospek yang cerah dan patut diingati sejauh mana dia datang dalam masa yang singkat.

Antony mengakui dia dibesarkan di sebuah daerah yang sangat miskin di Brazil dan terpaksa menjadi gagah sejak kecil.

Dia telah bermain bola sepak dengan kaki berdarah menentang pengedar dadah dan penjenayah lain.

Antony juga mendedahkan bahawa dia pernah melangkah ke atas sebuah mayat semasa berjalan ke sekolah.

Dia sentiasa ingat dari mana dia berasal apabila dia melangkah keluar ke padang bola sepak.

“Saya dilahirkan di neraka. Itu bukan gurauan.

“Bagi rakan Eropah saya yang tidak tahu, favela tempat saya dibesarkan di São Paulo yang sebenarnya dipanggil Inferninho — ‘neraka kecil,’” kata Antony.

“Jika anda benar-benar mahu memahami saya sebagai seorang manusia, maka anda mesti faham dari mana saya berasal dan sejarah saya.

“Beberapa perkara yang saya telah lihat. Hanya mereka yang telah menjalaninya sahaja yang dapat memahaminya.

“Semasa saya berjalan ke sekolah pada suatu pagi, ketika saya berumur 8 atau 9 tahun, saya terserempak dengan seorang lelaki terbaring di lorong. Dia tidak lagi bergerak.

“Apabila saya semakin dekat, saya sedar dia sudah mati. Di favela, anda sudah terbiasa dengan perkara-perkara ini.

“Tiada jalan lain yang saya boleh lalui dan saya terpaksa pergi ke sekolah. Jadi saya hanya menutup mata dan melompat ke atas mayat itu.

“Saya tidak mengatakan ini untuk terdengar sukar. Ia hanya realiti saya. Malah, saya selalu mengatakan bahawa saya sangat bertuah sebagai seorang kanak-kanak, kerana di sebalik semua penderitaan kami, saya diberikan hadiah dari syurga.

“Bola sepak adalah penyelamat saya. Di Inferninho, kami tidak mengambil berat tentang mainan ketika Krismas. Mana-mana bola yang bergolek adalah sempurna untuk kami.

“Setiap hari, abang saya akan membawa saya ke dataran untuk bermain bola sepak. Di favela, semua orang bermain bola sepak.

“Kanak-kanak, lelaki tua, guru, pekerja binaan, pemandu bas, pengedar dadah, samseng. Di sana, semua orang adalah sama.

“Pada zaman bapa saya ia adalah padang yang kotor. Pada zaman saya, ia adalah tar. Pada mulanya, saya bermain tanpa kasut dengan kaki berdarah. Kami tidak mempunyai wang untuk kasut yang sesuai.

“Saya masih kecil, tetapi saya menggelecek dengan anugerah yang datang dari Tuhan. Menggelecek sentiasa sesuatu dalam diri saya.

“Ia adalah naluri semula jadi. Saya enggan menundukkan kepala saya kepada sesiapa.

“Saya pernah memperdayakan pengedar dadah, pemandu bas dan pencuri dengan bola. Saya tidak peduli siapa mereka.

“Dengan bola di kaki saya, saya tidak rasa takut.”

Share Post:

Related Posts