by Azhan Mohi in
Premier League

Bintang Manchester United, Antony telah mendedahkan dia telah bergelut dengan masalah ‘peribadi’ sebelum kemenangan Piala FA ke atas Everton malam Jumaat.

Pembelian £82 juta musim panas dari Ajax itu memulakan kerjayanya di Old Trafford, menjaringkan gol dalam tiga penampilan pertamanya di Liga.

Antony kemudiannya bergelut untuk mengekalkan standard penjaringan gol tersebut dan berada di dalam dan luar dari kesebelasan utama Erik ten Hag sebelum rehat untuk Piala Dunia.

Kemunculan rakan bintang muda Amerika Selatan, Alejandro Garnacho, telah menyaksikan persaingan untuk mendapatkan tempat semakin sengit, tetapi Antony menegaskan dia bersedia untuk cabaran itu.

Penyudah tajam selepas hanya empat minit memecah kebuntuan menentang Toffees yang sedang bergelut dan menamatkan rentetan 12 perlawanan untuk kelab dan negara tanpa jaringan untuk pemain sayap itu.

Selepas perlawanan, Antony memberi penghormatan kepada Erik ten Hag dan memujinya kerana menunjukkan sokongan dan kepercayaan yang telah membantunya melalui tempoh sukar dalam kariernya.

Dia memberitahu TNT Sports: “Pertama sekali ia adalah perasaan gembira, saya gembira dapat menjaringkan gol sekali lagi dan terutamanya di laman sendiri. Saya telah menetapkan beberapa gol untuk saya musim ini dan adalah baik untuk menjaringkan gol sebaik sahaja saya mula memikirkan gol peribadi. Tetapi sudah tentu yang paling penting ialah kelayakan United.

“Saya juga berasa lega kerana beberapa hari lalu saya mengalami kejutan, tetapi saya lebih suka untuk tidak mengulas apa yang berlaku. Ia adalah perkara peribadi, sangat sukar tetapi saya sangat bersyukur kepada Tuhan kerana meletakkan ini di belakang saya sekarang, berterima kasih kepada kelab, kepada pemain, kepada pengurus kepada semua orang yang kekal di sisi saya.

“Ia pada masa lalu sekarang, saya gembira untuk menjaringkan gol dan saya berharap untuk terus berjuang kerana ini adalah tahun dengan banyak pencapaian dan kemenangan. Inilah kerangka minda saya sekarang, saya 100% fokus untuk menghormati peminat dan kelab.

“Kami semua tahu saiz kelab ini kami mahu meletakkan United kembali ke tempat yang sepatutnya.”

Antony tidak hadir dalam kemenangan Selasa ke atas Bournemouth selepas Ten Hag mendakwa pemain antarabangsa Brazil itu mengalami kecederaan.

Memperluas kesukaran beberapa hari lalu, Antony menambah: “Ia adalah saat yang sangat sukar untuk saya. Tetapi Tuhan sentiasa di sisi saya dan saya juga berterima kasih kepada keluarga saya. Saya mendedikasikan gol ini kepada mereka dan pada saat seperti ini anda tahu siapa yang benar-benar menyayangi anda.

“Sekarang ini mengenai memberi tumpuan kepada apa yang seterusnya dan kami mempunyai perlawanan suku akhir untuk bermain. Segala-galanya, bukan sahaja di atas padang, ia juga melibatkan rehat, makan dengan baik, semuanya. Ia mengenai 100% di dalam dan di luar padang, terutamanya dari segi mental kerana ia yang mengawal selebihnya.

“Saya benar-benar menuntut banyak daripada diri saya sendiri tanpa mengira apa yang orang bercakap tentang saya. Saya mendengar maklum balas yang berguna. Premier League benar-benar berbeza dengan mana-mana liga lain. Intensiti, kalendar, banyak permainan… ia adalah permintaan yang besar.

“Jadi itulah sebabnya saya fokus untuk menjaga kesihatan mental dan badan saya. Mengenai pengurus, saya sangat menyukainya, saya sangat menghormati dan berterima kasih kepadanya. Dia kenal saya, tahu siapa saya, betapa gigihnya saya bekerja.

“Dia tahu saya sentiasa memberi 100% walaupun keadaan tidak berjaya untuk saya. Dia tahu dari mana saya datang, kisah saya, bagaimana saya menderita dibesarkan di favela. Sangat penting untuk mendapat sokongannya dan juga daripada skuad dan peminat.”

Share Post:

Related Posts