by Azhan Mohi in
Premier League

Anthony Elanga berkata dia ‘memahami’ kritikan Cristiano Ronaldo terhadap pemain muda dan menegaskan dia masih mengidolakan penyerang Manchester United itu walaupun dia mengulas mengenai kelab itu.

Ronaldo pastinya telah memainkan perlawanan terakhirnya untuk Red Devils selepas mengkritik Man United, pemilik Old Trafford, beberapa legenda kelab dan juga rakan sepasukannya sendiri dalam temu bual sensasi bersama Piers Morgan.

Pemain berusia 37 tahun itu melepasi 700 gol kelab awal musim ini, telah memenangi lima anugerah Ballon d’Or dan dianggap sebagai salah seorang pemain terbaik dalam sejarah.

Ronaldo terkenal dengan disiplin dan profesionalismenya tetapi mendakwa Morgan bahawa generasi akan datang tidak mempunyai mentalitinya.

“Saya tidak fikir perkataan itu [menghormati] adalah yang terbaik, mereka hidup dalam era yang berbeza,” kata Ronaldo mengenai rakan sepasukannya yang lebih muda. “Saya dapat lihat dengan anak saya, yang berumur 12 tahun, mentalitinya tidak sama.’

Ditanya mengenai perbezaan antara pemain muda United dan pemain seusianya, Ronaldo menambah: “Keinginan. Mereka mempunyai sesuatu dengan lebih mudah.

“Semuanya mudah. Mereka tidak menderita, mereka tidak peduli. Saya tidak bermaksud hanya Man United, tetapi semua pasukan. Mereka tidak sama dengan generasi saya.

“Tetapi kita tidak boleh menyalahkan mereka. Ia adalah sebahagian daripada kehidupan generasi baharu, teknologi baharu yang mengalihkan perhatian mereka daripada perkara lain.

“Mereka tidak sama. Mereka mendengar, tetapi mereka mendengar satu pihak [dan ia keluar dari telinga yang lain]. Ia tidak mengejutkan saya, tetapi ia memalukan.

“Jika mereka mempunyai contoh terbaik di hadapan mereka, jika mereka tidak sekurang-kurangnya menyalin apa yang anda lakukan, ia agak pelik.

“Saya masih ingat ketika saya berusia 18, 19, 20, saya sentiasa mencari pemain terbaik – Ruud van Nistelrooy, Rio Ferdinand, Roy Keane, Ryan Giggs – inilah sebabnya saya mempunyai kejayaan yang saya miliki dan umur panjang, kerana saya menjaga badan saya, mentaliti saya, kepala saya, itu kerana saya melihat pemain itu dan belajar daripada mereka.

“Saya rasa nasihat terbaik… Saya bukan jenis lelaki yang suka memberi nasihat, saya suka memimpin daripada teladan. Saya berada di sana setiap pagi, saya melakukan perkara yang sama, saya mungkin orang pertama yang tiba dan yang terakhir pergi.

“Mereka mendengar satu perkara, dan dalam dua minit mereka sudah terlupa. Saya suka memimpin melalui teladan. Ada yang mengikuti saya, tidak banyak…

‘‘Mereka tidak kisah. Ada yang ya, tetapi kebanyakannya tidak. Bagi saya ia tidak menghairankan. Mereka tidak akan mempunyai umur panjang dalam kerjaya mereka.

”Ianya mustahil. Generasi saya, anda melihat pemain pada 36, ​​37, 38 bermain pada tahap yang tinggi. Saya tidak fikir ramai dalam generasi [baru] ini akan mencapai tahap itu.”

Elanga, 20, berkata dia ‘faham’ komen Ronaldo tetapi menegaskan dia tidak sesuai dengan kategori ‘tidak peduli’.

Pemain antarabangsa Sweden itu menikmati musim cemerlang di Old Trafford pada 2021-22, sering mengatasi Marcus Rashford daripada memasuki kesebelasan.

Elanga memberitahu outlet Sweden Aftonbladet: “Cristiano bercakap tentang pemain muda secara umum. Kita adalah generasi baru. Saya sentiasa 100% fokus pada apa yang saya lakukan, tetapi saya boleh memahami apa yang dia katakan.

“Terdapat banyak telefon dan banyak teknologi. Agak mudah untuk pemain muda terganggu dan hilang fokus. Saya sentiasa fokus 100% pada kerja saya dan apa yang saya lakukan. Pemain muda di United sedang mendengar, tetapi saya boleh memahami apa yang dia katakan.”

Mengenai hubungannya dengan Ronaldo, Elanga menambah: “Dia amat bermakna bagi saya. Dia telah banyak membantu saya bukan sahaja di atas padang tetapi juga di luar padang.

“Dia adalah inspirasi, bukan sahaja kepada saya tetapi kepada semua pemain muda di United. Kadang-kadang hanya saya dan dia di gim.”

Ditanya sama ada pendapatnya tentang Ronaldo telah berubah sejak temu bualnya yang meletup, Elanga menjawab: “Tidak, tidak begitu. Kerana apabila saya bersamanya, dia tidak berubah. Dia tetap Cristiano Ronaldo bagi saya. Dia telah banyak membantu saya.”

Share Post:

Related Posts