by klasikko in
Legend

Satu ketika dahulu, seluruh bola sepak Inggeris dan Eropah memperdebatkan siapa pemain tengah yang paling berbakat dan lengkap sama ada Paul Scholes, Frank Lampard ataupun Steven Gerrard.

Pep Guardiola akhirnya menjawab soalan itu.

Pengurus Manchester City itu dianggap sebagai salah seorang jurulatih terbaik dalam bola sepak.

Guardiola telah bekerja dengan pemain bintang seperti Lionel Messi, Xavi dan Andres Iniesta.

Walaupun bakat-bakat seperti itu dilahirkan di Sepanyol, tetapi England juga telah melahirkan beberapa bakat bertaraf dunia.

Paul Scholes adalah produk akademi Manchester United untuk menjadi salah seorang pemain paling berjaya dalam sejarah Premier League.

Antara pencapaiannya ialah Piala Remaja FA dengan gelaran liga Kelas ’92 hingga 11, tiga Piala FA dan dua Liga Juara-Juara.

Manakala Frank Lampard menghabiskan 13 tahun di Chelsea sebelum berpindah ke Manchester City dan kemudian menamatkan kerjayanya di New York City FC.

Sepanjang tempohnya di Stamford Bridge, di mana dia menjadi ikon dan legenda kelab dengan menjulang tiga EPL, empat Piala FA, Liga Juara-Juara dan Liga Europa, serta trofi lain.

Steven Gerrard ialah pemain Liverpool kelahiran Merseyside yang kekal bersama pasukan zaman kanak-kanaknya dari 1989 hingga 2015.

Sewaktu itu, dia memenangi dua Piala FA, Liga Juara-Juara, tiga Piala Liga, Piala Super dan Piala UEFA.

Walaupun sebahagian kerjayanya di peringkat tertinggi bola sepak Inggeris, dia tidak pernah menjulang gelaran liga.

Sementara itu, Guardiola juga telah memberi impak besar kepada EPL sejak dilantik sebagai pengurus City pada 2016, memenangi empat kejuaraan liga yang menakjubkan.

Antara ketiga-tiganya, dia menyebut pemain kegemarannya kepada Five UK: “ Penghormatan yang besar kepada Frank [Lampard] dan Steven [Gerrard].

Tetapi Paul Scholes adalah kegemaran saya. Saya menyukai dia.

Saya rasa dia mempunyai segala-galanya.”

Share Post:

Related Posts