by Azhan Mohi in
Premier League

Andreas Pereira berkata dia begitu yakin dia terpaksa meninggalkan Manchester United sehingga dia menolak rundingan secara bersemuka dengan Erik ten Hag kerana bimbang dia akan meyakinkannya untuk kekal.

Pereira akhirnya menamatkan tempoh 11 tahunnya di Old Trafford pada musim panas lalu, berpindah ke Fulham dalam perjanjian bernilai £10 juta.

Pemain Brazil itu menyertai akademi Manchester United pada usia 16 tahun dan membuat 75 penampilan untuk pasukan utama kelab itu.

Tetapi Pereira tidak pernah menjadi tonggak utama dalam pasukan Red Devils dan mempunyai empat tempoh pinjaman dari Old Trafford sebelum memutuskan untuk pergi secara perpindahan tetap pada musim panas lalu.

Keputusannya untuk berpindah dibuat walaupun Ten Hag, yang merupakan salah seorang jurulatihnya di PSV. Bekas bos Ajax itu berminat untuk melihat dengan lebih dekat pemain tengah itu semasa jelajah pramusim kelab itu tetapi keputusan itu telah diambil dari tangannya.

“Saya tidak bercakap dengan Ten Hag,” Pereira memberitahu ESPN. “Saya mengenalinya kerana saya pernah bekerja dengannya di PSV tetapi saya bertekad dalam fikiran saya dan mungkin jika saya bercakap dengan pengurus lagi saya akan kekal.

“Dalam kepala saya, saya berfikir “Saya perlu pergi, saya perlu berasa yakin dan bermain” dan itulah yang saya lakukan.

“Di United saya mempunyai banyak kenangan; kenangan baik, kenangan buruk. Sudah 10 tahun di kelab itu. Saya tiba ketika saya berumur 16 tahun jadi, anda tahu, seorang budak lelaki. Ia adalah perjalanan yang menakjubkan tetapi saya sampai ke peringkat di mana saya fikir mungkin lebih baik untuk tidak kekal.

“Saya mahu berasa lebih disayangi dan saya mahu bermain setiap perlawanan. Apa yang Fulham tawarkan kepada saya dan apa yang [pengurus] Marco [Silva] tawarkan kepada saya, ia adalah peluang yang sempurna.”

Pereira telah menikmati musim yang mengagumkan di Fulham, memulakan kesemua 27 perlawanan Liga untuk Cottagers dan membantu mereka naik ke tangga kesembilan dalam loha.

Fulham adalah salah satu pilihan untuk tersingkir pada permulaan kempen tetapi pasukan Marco Silva sudah hampir selamat dan kini meletakkan sasaran mereka untuk kelayakan Eropah.

“Saya berasa seperti di rumah di sini dan ia adalah hebat setakat ini”‘ tambah Pereira. “Apabila saya mula-mula datang ke sini, mereka memberitahu saya bahawa setiap tahun dalam Liga mereka akan tersingkir.

“Objektif utama adalah untuk kekal dalam Liga tetapi saya bercakap dengan pengurus dan dia memberitahu saya apa yang dia mahu capai dan cara dia mahu bermain.

“Dia sangat bercita-cita tinggi dan saya sangat menyukainya. Apabila kami memasuki lima perlawanan musim ini, kami menyedari kami boleh melakukan sesuatu yang hebat dengan pasukan dan ia sangat mengagumkan.

“Dia sangat, sangat kuat dan dia seorang lelaki yang hebat. Saya telah menikmati bola sepak saya jadi ia sangat mengagumkan.”

Share Post:

Related Posts