by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus dan penjaga gol Manchester United merasakan bahawa mereka beraksi dengan cukup baik semasa kekalahan kepada Tottenham, tetapi telah menyalahkan pemain yang terlepas peluang untuk menjaringkan gol.

Spurs menewaskan Red Devils 2-0 di utara London hasil jaringan pembukaan Pape Matar Sarr dan gol sendiri daripada Lisandro Martinez.

Pasukan pelawat adalah pasukan yang lebih baik untuk sebahagian besar separuh masa pertama tetapi secara dramatik merudum pada babak kedua, iaitu apabila kedua-dua gol Tottenham datang.

Skuad kendalian Erik ten Hag mencipta peluang sepanjang permainan, dengan penjaga gol Spurs, Guglielmo Vicario melakukan penyelamatan yang baik daripada pemain seperti Marcus Rashford dan Casemiro, tetapi mungkin pemain United sepatutnya menjadikannya mustahil untuk pemain Itali itu.

Peluang terbesar hadir daripada Bruno Fernandes yang mempunyai tandukan jelas di hadapan gawang dan menghantarnya jauh tinggi dan melebar.

Penjaga gol Andre Onana tidak menerima bahawa United adalah pasukan yang lebih rendah, hanya menyalahkan peluang yang terlepas untuk kekalahan itu.

“Saya tidak fikir mereka lebih baik daripada kami, kami melakukan beberapa kesilapan pada separuh masa kedua tetapi bola sepak bukanlah separuh masa,” kata penjaga gol. “Kami bermula dengan baik, mencipta peluang tetapi malangnya kami tidak menjaringkan gol. Jika kami menjaringkan gol, ia akan menjadi permainan yang berbeza.

“Bola sepak adalah mengenai menjaringkan gol dan kami mempunyai beberapa peluang besar. Kita perlu terus bekerja.

“Kami akan bersatu, kami adalah kelab besar. Masa sukar akan datang bukan sahaja dalam bola sepak tetapi dalam kehidupan. Kita harus bertenang dan terus percaya. Saya betul-betul yakin. Malangnya kami tidak menang hari ini tetapi saya positif.”

Ten Hag bersetuju, tidak panik dengan persembahan walaupun keputusan yang mengecewakan, hanya menyalahkan kekurangan ketajaman di depan gawang.

“Saya menyukai separuh masa pertama, persembahan yang sangat baik tetapi kami perlu menjaringkan gol. Kami mencipta peluang yang baik, serangan yang sangat bagus dan mempunyai banyak peluang untuk menjaringkan gol,” kata pengurus Belanda itu.

“Apabila anda kalah, ia tidak pernah baik. Awak kena tengok cermin. Tetapi kami perlu menjaringkan gol, membuat gol dan menenangkan orang ramai. Ia begitu sunyi di stadium pada separuh masa pertama.”

Share Post:

Related Posts