by Azhan Mohi in
Premier League

Ander Herrera sebak selepas menyifatkan pemergiannya dari Manchester United sebagai ‘menyakitkan’.

Pemain tengah itu menghabiskan lima musim di United dan membantu kelab itu memenangi Liga Europa, Piala FA dan Piala EFL semasa berada di Old Trafford.

Tetapi Herrera, yang kini dipinjamkan ke Athletic Bilbao dari Paris Saint-Germain, mengakui dia tidak berpuas hati dengan United berhubung pengendalian pemergiannya pada 2019.

Pemain Sepanyol itu percaya dia ‘layak’ kontrak baharu selepas memenangi anugerah Pemain Terbaik United pada 2017, bagaimanapun, kelab itu memilih untuk tidak memperbaharui perjanjiannya dan membenarkannya pergi secara percuma dua tahun kemudian.

Dalam temu bual bersama MUTV yang akan dikeluarkan sepenuhnya Isnin ini, Herrera mula menangis apabila ditanya sama ada dia berasa emosi dengan pemergian dari United dan pemain berusia 33 tahun itu perlu berehat daripada rakaman itu.

“Untuk pergi, ia sukar kerana enam bulan sebelum ini, lima bulan sebelumnya, saya menjangkakan tawaran itu untuk saya kekal,” kata Herrera kepada MUTV.

“Saya tidak mahu, ini bukan masa untuk bercakap buruk tentang sesiapa dan saya tidak akan melakukannya, tetapi selepas musim ketiga saya bersama kelab, saya mengharapkan lebih banyak daripada kelab pada masa itu.

“Saya mendapat anugerah Pemain Terbaik oleh peminat dan kelab tidak memanggil saya pada musim panas itu untuk menandatangani kontrak baharu, dan mereka melakukannya dengan pemain lain. Itu menyakitkan bagi saya, jujur.

“Saya rasa saya layak dan mereka tidak melakukannya. Selepas itu, keadaan berubah kerana saya tidak berpuas hati dengan detik kecil itu bersama kelab.

”Orang ramai pergi melalui kelab tetapi kelab dan lencana tetap sama, jadi saya tidak boleh mengatakan satu perkataan buruk tentang kelab kerana saya sangat, sangat bersyukur.

“Tetapi itu agak menyakitkan. Pada penghujung musim ketiga, tiga gelaran, Pemain Terbaik Tahun ini, dan mereka tidak memanggil saya pada musim panas jadi saya berasa agak kecewa.

“Dan selepas itu, mereka menghubungi saya apabila saya mempunyai baki satu tahun dalam kontrak dan perkara-perkara, mereka tidak sesuai untuk saya. Saya berjuang untuk kelab sehingga hari terakhir, tiada masalah sama sekali, saya menghormati kontrak saya sehingga hari terakhir.

“Tetapi mereka tidak datang pada masa yang tepat pada pendapat saya, dan pada pendapat ejen saya, dan pada pendapat keluarga saya juga.”

Share Post:

Related Posts