by Azhan Mohi in
Premier League

Alexis Sanchez percaya Manchester City akan memenangi Liga Juara-Juara sekiranya dia diberikan impian berpindah ke Stadium Etihad dan bukannya dipaksa untuk menyertai Jose Mourinho di Old Trafford.

Bekas bintang Arsenal itu terlibat dalam salah satu perpindahan yang paling dipertikaikan dan akhirnya membawa bencana dalam sejarah Premier League apabila dia memaksa pemergiannya dari Arsenal pada Januari 2018.

Kecewa dengan ketidakmampuan The Gunners untuk mengekalkan cabaran yang boleh dipercayai untuk merebut gelaran, Sanchez sangat manis dengan idea untuk bergandingan semula dengan Pep Guardiola di City yang telah berkembang maju di bawah pengurusannya semasa mereka bersama di Barcelona.

Perpindahan ke City, bagaimanapun, bergantung kepada Arsenal dapat mendapatkan khidmat Raheem Sterling, yang didambakan Arsene Wenger sejak zaman Liverpool.

Pada masa itu, Sterling masih belum matang menjadi penyerang yang prolifik yang menjadi komponen penting dalam beberapa pasukan Guardiola yang memenangi Liga tetapi pemain antarabangsa England itu tidak mahu berpindah ke Arsenal.

Sanchez enggan mendedahkan identiti pemain City yang akhirnya memainkan peranan yang tidak diketahui dalam rantaian peristiwa yang akan membawa kepada perkahwinannya yang tidak bahagia dengan United dan Jose Mourinho.

“Saya akan pergi ke City, saya bercakap dengan Guardiola setiap hari, dia memberitahu saya selamat hari jadi. Dia seperti ayah saya, Dia adalah ayah saya di Barcelona dan dia seperti ayah saya di City,” Sanchez memberitahu La Tercera (melalui Sport Witness).

“Kami bercakap, kami bercakap setiap hari, dia menghantar mesej kepada saya. Dan semuanya sudah siap, ada seorang pemain yang akan pergi ke Arsenal.

Kemudian Wenger memberitahu saya anda tidak akan pergi kerana pemain lain tidak mahu datang dan mereka tidak mempunyai pemain lain.

“Tiba-tiba telefon bimbit berbunyi. Mourinho memberitahu saya: “Alexis, inilah tujuh yang tersedia untuk anda.”

“Ia bukan perkara wang, jadi semua orang tahu. Begitu juga dengan United dan City. Dan dia berkata kepada saya di sini adalah tujuh, kami bermain dalam Liga Juara-Juara dan kami akan memberikan segala-galanya.

“Saya mahu pergi pada masa itu, tetapi saya mempunyai kata-kata Guardiola.

“Ketika itulah saya berkata kepada diri saya sendiri, pemain bola sepak Chile bermain untuk Manchester United, sesuatu yang tidak pernah berlaku.

“Dengan tujuh Cantona, Beckham, Cristiano Ronaldo dan kini pemain Chile memilikinya, ia adalah mimpi.

“Saya tidak menyesal pergi ke United, perkara berlaku atas sebab tertentu.

“Saya ingin pergi ke City, ya. Kami akan memenangi Liga Juara-Juara sekarang. Pada perlawanan akhir saya akan melakukan sesuatu.”

Share Post:

Related Posts