by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pemain pertahanan Chelsea, Frank Leboeuf telah mengecam bintang Liverpool, Trent Alexander-Arnold, dengan melabelkannya sebagai pemain pertahanan ‘peringkat liga kejuaraan’.

Sejak memecah masuk ke dalam pasukan utama Liverpool lima tahun lalu, Alexander-Arnold telah membuktikan dirinya sebagai salah satu bek sayap terbaik di dunia dan telah disifatkan oleh ramai orang sebagai bakat generasi ini.

Pemain berusia 23 tahun itu telah memenangi hadiah terbesar dalam bola sepak, termasuk kejuaraan liga dan Liga Juara-Juara, dan pada masa ini telah membuat 76 sumbangan gol yang luar biasa dalam 235 perlawanan daripada bek kanan.

Walau bagaimanapun, walaupun kualiti kreatif dan serangannya telah dipuji secara meluas, ramai juga yang mengkritik pemain itu kerana menjadi liabiliti bertahan, dengan persembahannya musim ini mendapat perhatian yang ketat terutamanya dalam kekalahan kepada Manchester United dan Napoli.

Ia adalah kritikan yang Leboeuf bersetuju, dan pemenang Piala Dunia Perancis itu baru-baru ini membincangkan batasan Alexander-Arnold, mendakwa bahawa dia akan bergelut untuk bermain untuk pasukan lain selain Liverpool.

“Lihat Trent Alexander-Arnold. Saya suka pemain itu, kualiti menyerang beliau. Tetapi secara pertahanan, dia berada di peringkat liga Kejuaraan,” kata bekas bek tengah itu kepada akhbar Perancis Journal du Dimanche.

“Hanya sistem [Jurgen] Klopp yang berfungsi untuknya. Apabila ia tidak berfungsi sebaik musim ini, yang anda lihat hanyalah kelemahan pertahanannya.”

“Saya mahu membawanya bersama saya untuk bekerja pada asasnya. Saya akan berkata kepadanya, “Palingkan kepala anda dan lihat ke belakang anda, ia akan menjadi lebih baik”.”

Liverpool telah mengharungi permulaan yang sukar untuk musim ini, hanya memenangi dua daripada enam perlawanan pembukaan Liga yang telah meletakkan mereka di tangga kelapan dalam carta dan sembilan mata di belakang pendahulu Arsenal, walaupun dengan satu perlawanan dalam tangan.

Banyak kecederaan di bahagian tengah dan pertahanan mereka telah membantutkan kemaraan mereka dan akibatnya Alexander-Arnold perlu mencari rentaknya semula ketika musim ini disambung semula dengan perlawanan di tempat sendiri menentang Brighton pada Sabtu ini.

Bek kanan itu juga memerlukan prestasi yang baik untuk mengelak terlepas tempat dalam skuad England untuk Piala Dunia November.

The Three Lions telah lama dilimpahi dengan ramai pemain di bek kanan yang telah mengehadkan karier antarabangsa Alexander-Arnold, dengan Gareth Southgate memilih pilihan yang lebih stabil dari segi pertahanan seperti Kyle Walker dari Manchester City, Kieran Trippier dari Newcastle dan Reece James dari Chelsea.

Share Post:

Related Posts