by Azhan Mohi in
Premier League

Martin Odegaard mendedahkan rekod penaltinya pada pramusim meyakinkannya untuk meminta Bukayo Saka untuk mengambil penalti penentu Arsenal dalam kemenangan malam Isnin ke atas Crystal Palace.

The Gunners terpaksa berusaha lebih dalam untuk mengekalkan permulaan 100% mereka untuk musim Liga baharu dan akhirnya berhutang kemenangan mereka kepada ketenangan kapten mereka dari jarak 12 ela.

Odegaard menyempurnakan sepakan penalti minit ke-53, menghantar Sam Johnstone ke arah yang salah, selepas Eddie Nketiah dijatuhkan oleh penjaga gol Palace.

Saka mengambil semua penalti Liga untuk Arsenal musim lalu tetapi terlepas sepakan penalti penting semasa seri 2-2 yang mahal di West Ham – yang mencetuskan kejatuhan pasukannya semasa perlawanan.

Pemain antarabangsa England itu juga melakukan rembatan melebar dalam perlawanan persahabatan pramusim menentang Barcelona bulan lalu dan walaupun dia tepat sasaran dalam kemenangan Perisai Komuniti ke atas Manchester City, Odegaard memutuskan untuk menarik kedudukan di Selhurst Park berikutan rentetan kesempurnaan penaltinya sendiri menentang pasukan seperti itu. Manchester United, Monaco dan City.

“Kami telah banyak mengambil bahagian dalam pramusim dan saya telah menjaringkan semua gol saya jadi saya hanya bertanya kepadanya (Saka) dan dia memberikannya kepada saya, jadi saya perlu berterima kasih kepadanya untuk perlawanan itu,” kata kapten Arsenal itu ketika bertanya mengapa dia memikul tanggungjawab itu.

Pengurus, Mikel Arteta, dalam pada itu, mengakui terkejut melihat Saka meneruskan sepakan penalti sambil memberikan tugas kepada Odegaard.

“Saya tidak tahu, ini mengenai kepimpinan pemain, dan jika mereka merasakan ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan, bagi saya saya baik-baik saja.

“Mereka perlu membuat keputusan itu di atas padang. Saya terkejut seperti orang lain, tetapi dia menjaringkan gol yang merupakan perkara penting dan kami memenangi perlawanan itu.”

Share Post:

Related Posts